Wild West in zonne-energieland: importeurs gaan mogelijk via België importeren

23 april 2013 - Importeurs als Solar Electricity gaan mogelijk containers met zonnepanelen via België invoeren, zo zegt directeur Teus Olivierse tegen Energieenwater.net.

Fyco
De regels veranderen volgens hem met de dag. De container die vorige week binnenkwam in Nederland werd door de douane onderworpen aan een zogenaamde fyco: een fysieke controle. Het was mogelijk de eerste container die hieraan werd onderworpen. De kosten hiervan, 800 euro,  kwamen voor rekening van de importeur.

België
In eerste instantie zou 100% borgstelling moeten worden betaald, met het oog op een mogelijke importheffing, waarover op 6 juni door de Europese Commissie wordt besloten. Later is dat terug gebracht naar 35% en uiteindelijk was een verklaring van het bedrijf dat het garant stond genoeg, zo zegt Olivierse. Op dit moment is er weer een container onderweg. Wat daar dan weer mee gaat gebeuren is niet duidelijk. Olivierse denkt er over om die naar Antwerpen te sturen en die dan vervolgens via Antwerpen te importeren naar Nederland.

Import verleggen
Waarom voert de douane die fysieke controles uit? Op die manier wordt de import 'aangehouden', zo zegt Olivierse. De datum van import wordt met twee maanden naar achteren geschoven. Formeel wordt er dan in juni geïmporteerd zodat, als de importheffing er komt, die alsnog betaald moet worden. Maar stel dat de Europese Commissie besluit om de heffing niet met terugwerkende kracht te innen vanaf 6 maart, dan moet Solar Electricity straks die heffing gaan betalen, terwijl ze dat anders niet had hoeven te doen.

Tegenwicht
Kan de douane dit op eigen houtje doen? Volgens Olivierse wel. Die douane is "heel machtig", net als de fiscus. Waarom doen ze dit? "Ze willen het leven voor zichzelf makkelijker maken en het levert geld op", zo zegt hij. Het is net het Wilde Westen hier, zo zegt Olivierse.

Tegenwicht
Olivierse stond dinsdagochtend op het punt grote concullega's te bellen om te overleggen wat te doen. Dit zijn met name Oskomera en Solar Clarity. De importeurs zijn verenigd in Afase, Alliance for affordable solar energie, die tegenwicht moeten bieden tegen de industrie. Die industrie heeft om deze importheffingen gevraagd. Maar de werkgelegenheid in die maak-industrie is slechts enkele duizenden, terwijl die in de installatiebranche en de andere sectoren in de branche die getroffen worden door de importheffingen enkele honderdduizenden is, zo merkt Olivierse op.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn