Duurzaam bedrijf Haarlemmermeer van start, groot zonnestroompark langs A4

18 april 2013 - Langs de A4 in Haarlemmermeer komt een zonne-energie centrale van 2 MW. Het is één van de acht projecten die ondersteund wordt door Duurzaam bedrijf Haarlemmermeer, dat woensdag van start ging tijdens een bijeenkomst op de beurs Solar Solutions in Expo Haarlemmermeer. Hierbij een verslag van de bijeenkomst en een overzicht van de projecten.

Groen is groen
Nieuwbakken directeur (en enige werknemer) is Andrea van de Graaf, die we nog kennen van Afvalbedrijf De Meerlanden. De middag werd voorgestaan door niemand minder dan Maurits Groen. Aan het woord kwamen behalve Groen en Van de Graaf ook de wethouder Duurzaamheid van de gemeente John Nederstigt, een regiodirecteur van woningbouwvereniging Ymere, dat de 3000 daken ter beschikking gaat stellen, en de initiatiefnemers van acht andere projecten.

Zetje
Nederstigt was geïnspireerd door een meisje van elf dat gezegd had: 'Je moet het afval in de prullenbak gooien en niet in de aarde'. "We kunnen zeggen: de markt is aan zet. Maar we zitten in een economische crisis en de markt kan wel een zetje gebruiken. Maar duurzame energieprojecten lonen al; dus de markt zou het moeten kunnen doen", zo was zijn enigszins tegenstrijdige boodschap. De duurzame energie-beweging is volgens hem de belangrijkste revolutie sinds de industriële revolutie.

Geld
Het nieuwe energiebedrijf heeft 3 miljoen euro meegekregen van de gemeente. De bedoeling is dat het bedrijf (maximaal) 40% financiert en dat de rest uit leningen komt, van onder meer BNG (15 miljoen), Triodos en de Rabobank. Zo kan er volgens Van de Graaf in totaal 30 miljoen euro in de projecten gestoken worden. Met het geld zou zo'n 60 GWh duurzame energie per jaar moeten worden opgewekt. Overigens is oud-wethouder Robbert Jan Piet van de gemeenten Beverwijk en Heerhugowaard van mening dat de gemeente het geld beter in de zak had kunnen houden, zo zei hij na afloop tegen Energieenwater.net.

Overal panelen
Het grootste project behelst het plaatsen van zonnepanelen op de daken van 3.000 woningen van woningbouwvereniging Ymere, van de 14.000 woningen die Ymere bezit in de gemeente. Daartoe wordt een energiebedrijf opgericht: Haarlemmermeer Energiebedrijf. Het is de bedoeling dat huurders uiteindelijk alle stroom van dit energiebedrijf gaan afnemen. Er wordt gebruik gemaakt van stroomverdeler Herman; wat de initiatiefnemers in staat zou moeten stellen om te salderen met het verbruik van de huurders. In eerste instantie zal echter alleen de opbrengst van de zonnestroom verrekend worden. Dat zal zo'n 10 euro per maand zijn. Het eerste project behelst de plaatsing van 180 panelen op 30 woningen in Watervliet.

De acht andere projecten en de initiatiefnemers daarvan zijn:

- Remco van der Horst van Better Energy (en Greenproc), die 1 MW aan zonne-stroom vermogen wil gaan plaatsen, samen met Oranje dak. De bewoners betalen in de mate dat de panelen op het dak stroom produceren.

- Stan Verheijen van SolarGreenpoint. Die kennen we van het project in Den Haag, op de Caballero-fabriek. Dat project is afgerond, zo zegt Verheijen tegen Energieenwater.net. Er zijn 170 mensen en bedrijven die lid zijn geworden van de coöperatie. De administratie kwam in handen van Eneco, nadat Greenchoice aan de kant was gezet. Het bedrijf gaat nu een soortgelijk project opzetten in de Haarlemmermeer. Naast de A4, iets ten noorden van het brugrestaurant komt in eerste instantie een park van 2MW. Er is plaats voor 7 MW. Er wordt weer een coöperatie opgericht waar 1500 mensen lid van kunnen worden. Ze krijgen dan stroom voor iets minder geld dan als ze hem van een energiebedrijf af zouden nemen. In juli gaat het project van start.

 - Bert van Noord van Meerwind. Meerwind bouwt nu twee windmolens aan weerszijden van de A4. Je ziet de bouw van één van de molens in volle gang als je een dezer dagen over de A4 rijdt. Ergens aan de zuidkant van Haarlemmermeer, bij knooppunt Burgerveen. Er staat ook een kleine molen, waarvan gezegd wordt dat er een motor inzit om hem te laten draaien. De organisatie heeft al twee kleine molens, waarvan er één afgebroken wordt.
Het project, waarvoor zes miljoen is geïnvesteerd, is in mei afgerond. Dab wil Van Noord aan een nieuw, groter project beginnen, van zo'n 40 MW in de omgeving. Er is al een streekplan voor opgesteld, maar de provincie Noord-Holland ligt vooralsnog dwars. De gemeente Haarlemmermeer en Amsterdam gaan kijken of ze de provincie voor de rechter kunnen slepen.

- Vincent Kolijn van Switch Energy en Boer & Croon, dat bedrijven die willen gaan besparen en duurzaam energie willen gaan opwekken rompslomp uit handen neemt. "Bedrijven hebben wel wat anders aan hun hoofd."

- Harry Stokman van de Stichting Gelijkstroom (die van de battle of the currents) met zijn gelijkspanningsproject bij enkele tuinders, ondersteund door Stedin.

- Robert Baard van AIN, Alg innovation. Hij wil micro-algen gaan kweken in kassen. Dat heeft als voordeel dat de kweek in de winter kan doorgaan en dat er goed gebruik kan worden gemaakt van licht en warmte. Er zijn onderhandelingen met een supermarktketen om algen te gaan toepassen in voeding en er is een contract getekend voor het benutten van algen in bestrijdingsmiddelen.
Baard was actief was voor Aqua Phyto, een mislukt algenproject bij Schiphol.

- Wouter Brensen van Kroon Techniek, die sportclubs in de gemeente wil gaan verduurzamen.

- Sascha Robijn, die verduurzaming van het Spaarne ziekenhuis voor zijn rekening wil nemen. Het ziekenhuis beschikt over een WKO, "een van de weinige in het land die rendabel is".

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn