Noordelijke energiecoöperaties gaan samen om leveringsvergunning in de wacht te slepen

19 februari 2013 - De drie noordelijke energiecoöperaties Grunneger Power, Stichting Energiecoöperatie Friesland en Drentse Kei gaan samen. Dat vertelt directeur Peter Breithaupt van Grunneger Power dinsdagochtend tegen Energieenwater.net. De partijen hopen voor 1 april een eigen leveringsvergunning te hebben.

Leerpunt
Vanaf 1 april is het niet langer toegestaan om onder de eigen naam stroom te verkopen zonder leveringsvergunning. De NMA bepaalde dit naar aanleiding van het faillissement van Trianel. Grunneger Power alleen is te klein om een vergunning in de wacht te slepen. Vandaar dat aansluiting is gezocht bij de twee andere partijen. "Een leerpunt uit het faillissement van Trianel is verder dat het belangrijk is om de wholesale in handen te hebben", zo vertelt Breithaupt.

Kei-goed
De drie coöperaties worden leden van de nieuwe coöperatie, die NLD Energie gaat heten: Noordelijk Lokaal duurzaam. De corporaties worden dus eigenlijk weer eigenaar van die nieuwe coöperatie. "Het businessplan is bijna rond. Nu volgen stappen om de financiering rond te krijgen", aldus Breithaupt. Hopelijk lukt het allemaal voor 1 april; het is kort dag. Drentse KEI (Koepel Energie-initiatieven) wordt getrokken door de penningmeester van Energiecoöperatie Noordenveld. Johan Kiewiet van de Amelandse Energiecoöperatie zit ook in die van Friesland. Ook Martijn Messing, die we kennen van energiecoöperaties in de Brabantse dorpen Dongen en Boxtel, speelt daarin een rol, alsmede burgemeester Marga Waanders van Dongeradeel.

Doel
De coöperaties delen hetzelfde doel. Ze willen het vooral mogelijk maken voor leden om zelf energie op te gaan wekken. Het leveren van (aangekochte) energie levert middelen op voor het in stand houden van de eigen organisatie en om te investeren in de duurzame energieprojecten. De programma-verantwoordelijkheid wordt wel uit handen gegeven. Hiervoor zijn gesprekken gevoerd met PV Ned en met Anode. "Bij PV Ned is de rust weer een beetje weergekeerd", zo merkt Breithaupt op. Eerder werd de indruk gewekt dat de noordelijke partijen dit ook zelf willen gaan doen.

Ballotage
Breithaupt blijft bij Grunneger Power en zijn maat Jos Bijkersma gaat zich bezighouden met de nieuwe coöperatie. De governance blijft zo zuiver. Bijkersma heeft bij APX-Endex, Nuon Trade and wholesale en bij Gasunie gewerkt, en heeft dus de nodige ervaring met onder meer inkoop van energie. Er komt een ballotage-commissie voor als er zich meer partijen bij de nieuwe coöperatie willen aansluiten. "Het moet geen Poolse landdag worden", aldus Breithaupt, die bij Shell en ook bij de Gasunie heeft gewerkt.

Copyright © Geldengroen.net

 

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn