Honderden installateurs muisstil tijdens voorlichting over zonne-energie in AZ-station

16 februari 2013 - De inkooporganisatie voor loodgieters en installateurs Salo en het bedrijf Solar Electricity Systems hebben een overeenkomst gesloten om de plaatsing van zonnepanelen te vergemakkelijken. Solar Electricity Systems gaat de zonnepanelen en toebehoren leveren aan de installateurs die zijn aangesloten bij Salo. 

150.000 artikelen
Solar Electricity levert Mastervolt en Omnik omvormers en zonnepanelen van het Chinese bedrijf CETC. Daarnaast heeft Solar Electricity Systems een applicatie voor de Ipad ontwikkeld waarmee aan potentiële klanten kan worden getoond hoe de installatie eruit komt te zien en wat de kosten en opbrengsten zijn. Bij Salo zijn zo'n 500 installateurs uit het gebied Noord-Holland en Friesland aangesloten. De organisatie levert naar eigen zeggen 150.000 artikelen, de meeste binnen 24 uur.

Crisis
De deal werd bezegeld op een druk bezochte bijeenkomst in het AZ-stadion in Alkmaar. Er waren 175 installateurs op afgekomen. De zaal bruiste van energie, maar tijdens de presentatie van directeur Teus Olivierse van Solar Electricity was het gedurende 45 minuten muisstil. De installateurs beseffen dat zonne-energie een manier is om zich aan de crisis te ontworstelen. Velen hebben moeite om het hoofd boven water te houden, en tegelijkertijd krijgen ze vragen van klanten over zonnepanelen en zonne-collectoren.

Nodig
"Als ik ze wijs op de mogelijkheid om te innoveren, maar ze willen niet mee dan gaan ze het niet redden", aldus Salo-directeur Marcel Wijnstekers. Typisch is dat niet helemaal vast staat wie nu het beste geëquipeerd is voor de plaatsing van zonnepanelen: elektriciens, installateurs, dakdekkers of loodgieters. Maar dat is juist goed. Ze hebben elkaar nodig, want ze kunnen veel van elkaar leren. Er zijn afspraken gemaakt voor trainingen. "Zo wordt een instapcursus aangeboden en krijgt de installateur desgewenst advies en ondersteuning op maat van ervaren zonnepaneelspecialisten", zo stelt Olivierse.

Collectieve acties
Aanwezig bij de bijeenkomst was CDA-wethouder Jan Nagengast van Alkmaar. De deal kan goed uitpakken voor de werkgelegenheid in Alkmaar en omgeving. Er lopen verschillende zonnepanelen-acties in de regio, op touw gezet door onder meer Solar Electricity. Zo zijn er de collectieve acties: Nu Zon op Alkmaar, Rabozon, Route du Soleil, Zon op Skarsterlân en Duurzame Dorpen in Friesland. Het bedrijf zetelt in Broek op Langedijk en zal ook vertegenwoordigd zijn op de beurs Solar Solutions die op 17 en 18 april wordt gehouden in Expo Haarlemmermeer.

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn