Duurzaamheidscentrum Den Haag: mooie plek en website, nu de rest nog

29 januari 2013  - Het nieuwe duurzaamheidscentrum van Den Haag komt in dit gebouw (zie plaatje). Dat kondigde wethouder Baldewsingh van Den Haag recentelijk aan tijdens een debat. Het staat aan Brouwersgracht 2, vlak bij het centrum.

Organisatie
Het centrum zou 1 april 2013 van start gaan maar dat wordt waarschijnlijk niet gehaald. Er wordt nog volop gedacht over de organisatorische inrichting. Er moet nog een managementteam, een raad van Advies en een Raad van Toezicht komen (pfft). In die eerste zitten dan met name de vertegenwoordigers van de founding fathers: Gemeente Den Haag, Rabobank Den Haag, Eneco, Siemens, BAM en MKB Den Haag. Andere founding fathers zouden zich gemeld hebben. Nog niet duidelijk wie het centrum gaat leiden. Wel is er al veel geld uitgetrokken voor een website (100.000 euro) die nog niet in de lucht is, en een of andere interactieve kaart (200.000 euro).

Twijfel
De bedoeling is dat Hagenaars bij het centrum advies kunnen krijgen over verduurzaming en energiebesparing. De raad twijfelt of het duurzaamheidscentrum wel echt de burgers van Den Haag weet te bereiken. Nog niet helemaal duidelijk is verder hoe onafhankelijk het centrum nu eigenlijk wordt. De vrees is dat het een nieuwe uitvoeringsdienst wordt van de gemeente. Aan de andere kant bestaat het risico dat het een marketingtool wordt in de handen van de founding fathers. Deze bedrijven en instellingen mogen straks onder de paraplu van het centrum proefprojectjes op gaan zetten.

HMC
Verder is het wel jammer dat tegelijkertijd met de oprichting van het centrum de subsidie aan het Haags Milieucentrum (HMC) wordt stopgezet. Die club doet best wel veel goede dingen op het gebied van duurzaamheid in de stad.

 

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn