PVNed gaat op 23 januari alle grootverbruikers afsluiten die geen andere leverancier hebben

22 januari 2013 - Door wie kunnen energie-afnemers tegenwoordig al niet afgesloten worden van de energietoevoer? Door de netbeheerders, door de leveranciers en nu blijkt dat ook PVNed dat recht heeft. Het bedrijf gaat vanaf 23 januari (morgen dus) alle grootverbruikers afsluiten die na het faillissement van Trianel geen andere leverancier hebben gevonden of die geen waarborgsom bij PVNed hebben gestort, zo kondigt de organisatie op de website aan in niet mis te verstane bewoordingen.

PV
PVNed, een partij waar tot voor kort niemand van gehoord had, heeft dus blijkbaar ook het recht om af te sluiten. En wie of wat is dat PVNed dan wel? PVNed is de partij die de programma-verantwoordelijkheid voor Trianel deed, en dus voor alle klanten van Trianel. Energiebedrijven moeten zorgen dat hun inkoop en productie min of meer gelijk is aan de afname van hun klanten. Ze moeten daarvoor programma's indienen bij Tennet, vandaar de naam programma-verantwoordlijkheid. En ze moeten bijsturen als het mis dreigt te gaan, anders krijgen ze boetes. Ze kunnen dat uitbesteden, wat de meeste partijen doen. Ook Trianel had het uitbesteed, aan PVNed.

Nieuwe leverancier
Maar Trianel ging failliet en de klanten kwamen zonder leverancier te zitten. Voor kleinverbruikers was al van alles geregeld. Die zijn allemaal overgezet naar andere leveranciers. Hetzij door de white labels waar ze klant van waren, hetzij door de NMA. Die laatste heeft alle overgebleven andere klanten verdeeld over de andere leveranciers. Voor grootverbruikers was mogelijk niets geregeld. Nu blijkt dat na het faillissement van Trianel dit PVNed de levering heeft overgenomen aan grootverbruikers die direct of indirect (via een white label) klant waren van Trianel. Dit is nieuw, voor zover bekend.

Waarborg
Die grootverbruikers moeten nu heel snel een waarborgsom storten, of een andere leverancier zoeken. Anders worden ze afgesloten, zo stelt de organisatie. "PVNed heeft die betreffende grootzakelijke klanten hierover geïnformeerd en gewezen op de voorwaarden voor de levering door PVNed, waaronder het storten van een waarborgsom." Het schijnt dat de organisatie deze brief van de NMA moest sturen. De waarborgsom zou ongeveer gelijk zijn aan wat de meeste partijen in zo'n geval vragen: de waarde van de energie die gedurende één of twee maanden wordt verbruikt.

Wanbetaling
PVNed "Het beleveren van die groep grootzakelijke klanten zonder zekerheid dat die klanten uiteindelijk zullen betalen, levert een groot risico van wanbetaling van die klanten op voor een leverancier." Daarom worden ze afgesloten als ze dat niet gedaan hebben. PVNed meldt er voor de volledigheid nog wel bij dat niet zij zelf afsluiten maar de netbeheerder van het gebied waar de grootverbruiker is gevestigd. Het komt er eigenlijk op neer dat PVNed de grootverbruikers wil blijven beleveren mits ze een waarborg storten. Niet duidelijk is hoelang PVNed dat wil blijven doen, want het is natuurlijk van oorsprong geen leverancier. Maar wellicht levert het wel weer goed geld op.

Bezoek
Niet duidelijk is tevens hoeveel grootverbruikers getroffen zijn door het faillissement van Trianel, en hoeveel van hen nog geen andere leverancier gevonden hebben of nog geen waarborgsom hebben gestort. Mogelijk dat een aantal nog bezig is met het vinden van een nieuwe leverancier. Voor grootverbruikers die klant waren van een white label is de situatie extra verwarrend. Zo'n white label kan zich opwerpen als leverancier, zoals Bas Energie heeft gedaan. Bas Energie heeft een brief uitgestuurd dat de klanten zich vooral niet moeten laten intimideren door de netbeheerders. 'Mocht u bezoek ontvangen van netbeheerders laat ze deze brief zien. Ze mogen u niet afsluiten', zo stelt Bas Energie.

Sourcing
Maar het is niet heel makkelijk om snel leverancier te worden. In formele zin wel, maar niet in praktische zin. Zo'n partij moet dan wel in staat zijn om energie te leveren, en dus om energie aan te trekken. Daarvoor moeten dan weer sourcing-partijen gevonden worden, met wie contracten kunnen worden afgesloten, en die sourcing-partijen (veelal grote energiebedrijven) zullen alleen maar in zee gaan met deze relatief kleine bedrijven als ze waarborgsommen krijgen. Vraag is dan vervolgens hoe lang PVNed wil wachten. Bij PVNed was vanochtend (nog) niemand bereikbaar voor commentaar.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn