NHEC: klanten voor drie maanden over, curator wilde geen vrijwaring geven

12 januari 2013 - Bestuursvoorzitter Enno Brommet van NHEC bevestigt het verhaal dat de leverancier van Texel Energie, De Groene Belangenbehartiger (DGB), niet wilde meewerken aan overname van de klanten van NHEC, terwijl die klanten al zo'n beetje waren ingevoerd in de systemen van het bedrijf.

Vrijwaring
Vervolgens is, afgelopen maandag, naar andere partners gezocht. Maar dat is niet gelukt. Het ene bedrijf eiste een vrijwaring van de curator van Trianel, die er op neer zou komen dat de curator geen claims bij de nieuwe leverancier zou neerleggen. De curator wilde die vrijwaring echter niet geven. Het zou afhangen van de constructie, zo had hij gezegd. Hij eiste dat de partijen eerst over die constructie duidelijkheid zouden verschaffen, maar daar was geen tijd voor.

Risico
Is NHEC inderdaad een financieel risico, zoals gedacht wordt door de markt? Volgens Brommet hebben NHEC en Trianel bij elkaar claims neergelegd. Waarschijnlijk is dus dat Trianel meer geld van NHEC tegoed heeft dan andersom, maar Brommet wil dat niet bevestigen.

Borg
Andere partijen eisten een borg. Vanwege de winterperiode is de vraag naar gas veel groter dan waarvoor klanten betalen via hun voorschotnota's. Ook een borg kan NHEC echter niet overleggen. Op het laatste moment kwam Greenchoice langs. Die hebben het slim gespeeld, zo zegt Brendan de Graaf van Texel Energie.

Toekomst
De klanten zijn echter slechts voor drie maanden overgezet, zo zegt Brommet. Dat is overeengekomen met Greenchoice. In principe moeten ze dus over drie maanden weer terug komen. Vraag is of dat gebeurt. Want NHEC moet dan wel een uitweg uit de huidige penibele situatie vinden. Mogelijk zal NHEC zich aansluiten bij de Duurzame Energie Unie, zo zegt Brommet. Die wordt nu opgezet door de stichting Urgenda, Texel Energie en de Windunie. Ook zou het kunnen dat NHEC tot een nadere overeenkomst met Greenchoice komt.

Einde white label
Doorgaan als white label mag niet meer, zo heeft de NMA vandaag nog eens bevestigd tegen ons. NHEC zal of als wederverkoper op moeten gaan treden, of zelf een vergunning voor gas moeten gaan aanvragen. NHEC heeft wel al een vergunning voor stroom, die niet gebruikt wordt. Maar het is onwaarschijnlijk dat de coöperatie in deze situatie een vergunning zal krijgen van de NMA, met al die claims aan zijn broek. Dus zal het ophouden te bestaan of als wederverkoper verder door het leven moeten gaan. De kans is echter groot dat NHEC stopt met de handelsactiviteiten, zo zegt Brommet.

Kindje
Een besluit om NHEC op te heffen is echter nog niet zo eenvoudig genomen. Want de coöperatie heeft leden. Die gaan hier uiteindelijk over. Het bestuur zal daarnaast niet zo snel zijn portie aan fikkie geven, zo zegt Brommet. Want een deel ervan heeft nog aan de wieg gestaan van de organisatie. "Dan wordt het ook een beetje je kindje". En de bestuursleden voelen zich verplicht om door te gaan ten opzichte van de leden. Binnenkort zal een vergadering belegd worden. "We moeten ons eens goed op de kop krabben, hebben nu iets meer rust om naar nieuwe partners te zoeken", zegt Brommet. NHEC had volgens hem zo'n 800 klanten, waarvan zo'n 80 van Amsterdam Energie, een soort zusterorganisatie.

Copyright © Geldengroen.net

 

 

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn