Mailtje NMA: organisatie sommeert kleine bedrijven donderdag ineens alles te regelen wat er te regelen valt

8 januari 2013 - De NMA zou zogenaamde white labels tot 9 januari de tijd geven om een nieuwe leverancier te zoeken na het faillissement van Trianel op 26 december. Vorige week donderdag kwam de toezichthouder daar opeens van terug.  De white labels moesten daardoor nog dezelfde dag aangeven bij wie ze onderdak konden vinden.

Stekker eruit
White labels zijn energiebedrijven die niet met een eigen vergunning opereren, maar die opereerden onder de vergunning van Trianel. Veelal zijn het lokale duurzame energiebedrijven. Eind december trok de NMA de vergunning in van Trianel, met het oog op het naderende faillissement, waardoor de white labels dus eigenlijk ook niet meer mochten leveren. Maar ze mochten toch op zoek naar een nieuwe leverancier. Totdat vorige week donderdag dus. Als reden gaf de NMA dat de curator van het bedrijf niet langer in de inkoop en de levering van stroom kon voorzien. Mogelijk heeft PVNed (Delta, Eneco), dat de programma-verantwoordelijkheid voor Trianel verzorgde, extra waarborgen geëist.

Stappenplan
Zie onder het mailtje van de NMA. Daaruit blijkt dat de levering van gas wel gecontinueerd kan, of kon, worden. Leverancier Gasterra had blijkbaar voldoende zekerheden. Ook bijgevoegd is een stappenplan voor de vertegenwoordigers van die kleine energiebedrijven. De NMA eist daarin dat ze zo'n beetje alles wat er te regelen valt direct zouden regelen.

Geachte lezer,

Wij hebben u op 24 december geinformeerd over de situatie rondom Trianel Energie BV (TEBV). Op 31 december heeft zich een feit voorgedaan waarover wij u willen informeren. De curator van TEBV [Trianel, red.] heeft op die dag aangegeven niet in de inkoop en ook niet in de levering van elektriciteit onder het faillissement te kunnen voorzien. Dit was voor de NMa aanleiding om direct tot restverdeling over te gaan voor de KV-aansluitingen elektriciteit van Trianel Energie.


Voor KV-aangeslotenen van whitelabels hebben wij u eerder aangegeven dat u tot 9 januari de tijd heeft om 'klanten bij een andere vergunninghouder onder te brengen, d.w.z. de sourcing (inkoop) en levering elders onder te brengen'.

Vanwege de uitspraak van de curator verzoeken wij u om per direct via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. aan te geven waar u uw KV-klanten onderbrengt. De NMa kan als gevolg van de uitspraak van de curator niet langer garanderen dat u tot 9 januari de tijd heeft. Mogelijk is de NMa genoodzaakt om -in het belang van leveringszekerheid- eerder, zo niet direct, over te gaan tot restverdeling.

Voor niet-KV geldt dat hier door regelgeving andere termijnen en andere procedures gelden.

Voor alle duidelijkheid vindt u hieronder een praktisch stappenplan.

Stappenplan elektriciteit en gas
1. Breng direct uw klantenportefeuille tav kleinverbruik onder bij een vergunninghoudende leverancier;
2. Zorg ervoor dat de bijbehorende diensten als PV en inkoop zijn ondergebracht;
3. Meldt dit direct bij de curator en bereik overeenstemming tussen u en de curator hierover;  
4. Breng tegelijkertijd de NMa hiervan op de hoogte ovv de nieuwe vergunninghoudende leverancier via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.;
5. De nieuwe vergunninghoudende leverancier dient, na een goedkeuring van de curator, een switchverzoek in bij EDSN;
6. EDSN meldt het switchverzoek bij de NMa;
7. NMa neemt contact op met EDSN zodat switches kunnen worden gerealiseerd.

Voor de volledigheid melden wij dat de curator wel in levering gas kan voorzien. Derhalve geldt hier dat de restverdeling na 9 januari zal plaatsvinden zoals eerder geschetst. Uiteraard vernemen wij ook graag voor gas naar welke vergunninghouder de KV-aangeslotenen overgezet moeten worden.

Met vriendelijk groet,

NMa

Onduidelijkheid
En blijkbaar waren klanten van deze white labels niet ondergebracht bij de netbeheerders of bij andere leveranciers, in tegenstelling tot de klanten van de zogenaamde wederverkopers. Die werden 2 januari wel verdeeld onder de overige leveranciers. Hierdoor was bijvoorbeeld Lochem Energie voor niets op zoek geweest naar een nieuwe leverancier. Op dit moment zullen ook de klanten van white labels die niet in staat waren om hun portefeuille elders onder te brengen wel verdeeld zijn onder de overige leveranciers.

Faalorganisatie
We hebben de NMA gevraagd hoe het nu zit. Vanochtend kregen we, na vier dagen, het antwoord dat de organisatie eind deze week een antwoord op onze vragen heeft. Lekker vlot weer. Het is en blijft een bureaucratische juristenclub die blijft weigeren om openheid van zaken te geven en om verantwoording af te leggen over de maatregelen die worden genomen. Ondertussen blijven er ook veel vragen open over het handelen van de NMA, zoals de vraag waarom de organisatie ooit toestemming heeft gegeven voor het fenomeen white label: energiebedrijven die zonder vergunning opereren, terwijl duidelijk in de wet staat dat iedereen die levert aan kleinverbruikers een vergunning moet hebben.

Copyright © Geldengroen.net

 

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn