Klanten van Lochem Energie mochten niet elders worden ondergebracht

4 januari 2013 - Dat is bijzonder. Lochem Energie had de eigen klanten in zijn geheel willen onderbrengen bij een nieuwe leverancier, naar aanleiding van het faillissement van Trianel. De klanten waren echter al overgezet naar een nieuwe leverancier voordat Lochem Energie ervan op de hoogte was, zo vertelt bestuurslid Herman Winkelhorst.

Verdeel en heers
Lochem Energie was geen white label, maar een wederverkoper. De klanten van het bedrijfje (zo'n 100) stonden daarom officieel te boek als klant van Trianel. Deze klanten zijn al op 2 januari verdeeld over zo'n 12 leveranciers, zo zegt Winkelhorst. Dat is gebeurd door de EDSN, de organisatie die het data-verkeer in de energiesector regelt, in opdracht van de NMA die opdracht gaf de boedel te verdelen.. Die klanten zitten in de boedel van Trianel en "de levering van energie kon niet meer uit de boedel betaald worden", zo meldde de NMA.

Brief
Donderdag kwam er nog een brief van de NMA, waarin de NMA aangaf dat ze onmiddellijk wilde weten bij wie de organisatie de klanten onder gaat brengen. In tegenstelling tot eerder krijgen de white-labels hiervoor dus niet tot 9 januari de tijd. Toen zag Winkelhorst het nog positief in. Hij had eerder toestemming gekregen van zowel de NMA als de curator van Trianel dat hij de klanten als geheel kon onderbrengen bij een nieuwe leverancier. Maar 's avonds kwam een telefoontje dat de klanten van Lochem energie al waren overgezet. Blijkbaar had de NMA zich ook niet gerealiseerd dat de klanten in de boedel zaten.

Boedel
Lochem Energie wilde wel een white label worden, maar dat is niet gelukt. Winkelhorst hoopt de klanten de komende dagen opnieuw te kunnen verwelkomen. "De procedure die nu volgt is dat iedere ex-klant van Trianel de komende dagen een offerte zal ontvangen van de energieleverancier waar hij/zij nu door de NMa is ondergebracht. Binnen 30 dagen kunnen deze klanten beslissen of zij zich daarmee kunnen verenigen of dat ze bij een andere leverancier willen worden ondergebracht", zo is op de website te lezen.

Geld
Dan zal Lochem dus wel een nieuwe leverancier moeten vinden. Omdat white labels vanaf 1 april niet meer zijn toegestaan zal Lochem weer een wederverkoper worden. Winkelhorst ziet het niet zitten om zelf een vergunning aan te vragen, aangezien de organisatie dan zelf financiële risico's loopt. Bij Trianel ging het volgens hem om een bedrag dat tegen het miljoen aanliep. Er waren windmolen-fabrikanten die geen geld meer hebben gekregen van Trianel in de laatste maanden van 2012 en die zijn "om zich heen gaan slaan".

We zullen doorgaan
Net als andere lokale duurzame energiebedrijven zegt Lochem Energie dóór te gaan. "Het is een domper maar dat weerhoudt ons er niet van om door te gaan", zo zegt Winkelhorst, die zowel bestuurslid, manager als manusje van alles is. "Het winnen van klanten is niet onze core-business", maar later zegt hij dat het wel de bedoeling is een paar duizend mensen aan Lochem Energie te kunnen binden. Boegbeeld van de organisatie is Groenlinks-wethouder Thijs de la Court, hoewel die geen officiële functie heeft. De la Court zit ook in het bestuur van E-decentraal, dat opkomt voor de belangen van de kleine duurzame bedrijven.

Hoe zit het nu?
Dus het lijkt erop dat alle mensen die klant waren van wederverkopers van Trianel ondergebracht zijn bij nieuwe leveranciers, en dat alle klanten van white labels nu tijdelijk beleverd worden door de landelijke netbeheerders. Deze witte energiebedrijven hadden tot gisteren of vandaag om de klanten collectief ergens onder te brengen. De klanten van bedrijven die daarin geslaagd zijn zullen waarschijnlijk met terugwerkende kracht klant zijn van de leverancier waar het white label ze weet onder te brengen. (Het is moeilijk voorstelbaar dat ze voor een week een rekening van de netbeheerders zullen krijgen). De klanten van bedrijven die daarin niet zijn geslaagd worden waarschijnlijk nu (as we speak) door EDSN overgezet naar 12 andere leveranciers. (Bij de NMA was niemand bereikbaar voor commentaar.)

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn