Klanten van NHEC gaan naar Texel Energie, nieuwe Duurzame Unie in aantocht

2 januari 2013 - Hier de gevolgen van het faillissement van Trianel voor een aantal kleine spelers op een rijtje:

Grunneger Power (300 klanten) blijft overeind. Donderdag komt het bedrijf met het bericht dat er nieuwe partners gevonden zijn, zo zegt een woordvoerder. Dit is een partij upstream. De organisatie wil nog niet zeggen wie het is, omdat dat zo afgesproken is. Grunneger Power was een white label, maar gaat nu vergunningen aanvragen, zo zegt Peter Breithaupt tegen Energieenwater.net. "Het is geen shake-out. Het was een ongelukkige omstandigheid, maar als we het goed doen en alle kennis en kunde delen dan heeft het faillissement van Trianel meer voor- dan nadelen", aldus Breithaupt. 

Bas Energie (zo'n 1000 klanten) is de schade aan het inventariseren. Directeur Arash Aazami verwacht dat de gevolgen mee zullen vallen.

DeA (Duurzame energie Apeldoorn) is voorlopig gestopt, zo meldt de organisatie. Het bedrijf was nog maar net begonnen en de potentiële klanten waren nog niet overgezet. Alle leverancierswisselingen van de ruim 50 klanten, die al waren uitgezet, zijn geannuleerd, zo meldt de organisatie. Sneu: "Na een uitvoerig selectieproces hebben we eind september 2012 gekozen voor Trianel Energie als energiepartner van deA, waarna we samen de energielevering van deA zijn gaan voorbereiden."
DeA had ook al leveranciers aangezocht. Stroom (uit mest) zou geleverd worden door Kalvermesterij Kroes. Die gaat nu op zoek naar een andere afnemer. Het waterschap zou ook stroom gaan leveren, maar het contract was nog niet ondertekend. DeA blijft hoop houden: Kalvermesterij Kroes gaat geen langdurige overeenkomst aan zodat zij straks weer snel kunnen leveren aan deA.

Update: directeur Michael Boddeke laat vrijdag weten aan Energieenwater.net dat de levering hervat zal worden als er een nieuwe leverancier gevonden is. Hij zegt dat niet DeA als organisatie is gestopt, maar alleen de levering van energie. "Met uitzondering van de energielevering gaan alle andere activiteiten van deA gewoon door."

Adem Houten is ook op zoek naar een nieuwe partner. Dat zal wel lukken daar want Ad van Wijk is betrokken bij dit bedrijf en die is wel wat gewend op het gebied van faillissementen (ex-topman Econcern).

Huismerk Energie gaat door maar heeft vertraging opgelopen. Het bedrijf, dat eigenlijk begin januari van start wilde gaan, wil nu eind januari van start, zo zegt initiatiefnemer Peter den Biesen tegen Energieenwater.net. Zijn bedrijf heeft zelf de vergunningen. Er was alleen een inkoopcontract afgesloten. De borg die is gestort zit in de boedel van Trianel. "We hebben pech maar niet zoveel pech als anderen."

Voor Leiden Energiek heeft het faillissement geen gevolgen. Leiden Energiek is geen leverancier maar ondersteunt duurzame initiatieven bijvoorbeeld projecten voor de aankoop van zonnepanelen, zo zegt directeur Maya van der Steenhoven.

Budget Energie, met ervaren rot Sjef Peeraer aan het roer, zal het ook wel redden. De gevolgen voor het bedrijf zijn beperkt, zo zei Peeraer eerder tegen ons, omdat het bedrijf al zoveel als mogelijk had ge-insourced.

NHEC: Klanten worden voorlopig ondergebracht bij Texel Enegie. Totdat, waarschijnlijk in april, de Duurzame Energie Unie wordt opgericht. Dat is een initiatief van de Windunie en Texel Energie. Dan komen de klanten daar onder te hangen. Klanten krijgen als ze zijn overgezet een maand de mogelijkheid om op te zeggen. Texel Energie doet zaken met de Groene Belangenbehartiger, die de vergunning heeft.
NHEC is nog aan het kijken wat de schade is, zo zegt bestuurder Enno Brommet. Er zullen vorderingen op Trianel zijn en misschien is er nog een vordering van Trianel op NHEC. "Ik verwacht niet dat dit tot vervelende situaties leidt maar je weet het nooit", zo zegt Brommet. "Je verliest altijd wat geld doordat je nu de administratie moet overzetten naar een ander bedrijf".

Qurrent (100 klanten, onderdeel van Stichting Doen): "De eerste stappen voor het vinden van een nieuwe energieleverancier zijn al gezet. Zodra wij een nieuwe partner gevonden hebben, laten we dat weten via de website en social media."

Agem (Achterhoekse Groene energiemaatschappij): "Trianel zou de levering gaan verzorgen, maar dat kan nu niet meer. De overeenkomst was bijna getekend", zo zegt een medewerkster.

Qwint: maakte gebruik van de vergunning van Trianel voor de levering van gas, niet voor de levering van elektriciteit. Het bedrijf is er in geslaagd in no-time een vergunning van de NMA te krijgen voor de levering van gas, en heeft ook een nieuw gascontract afgesloten met Gasterra. De vergunning werd aangevraagd op 24 december en verleend op 27 december.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn