Warmtenet Eneco loopt leeg in Haagse woning, bewoners eisen maatregelen tegen 'heetwaterkanon'

2 januari 2013 - In de Haagse wijk Ypenburg is een huis volledig geruïneerd nadat de radiator was gaan lekken. Het huis is aangesloten op het warmtenet in de wijk. Het probleem was dat het gehele warmtenet zo'n beetje leegliep in het huis, na de lekkage. De bewoners eisen van Eneco dat die maatregelen neemt om herhaling te voorkomen.

Plafonds naar beneden
TV West: " De brandweer ging naar de woning na melding van een brand. Daar aangekomen bleek er geen vuur te zijn, maar er kwam stoom uit de ramen. De brandweer kon het huis pas binnen toen de hoofdtoevoer van de verwarming was dichtgedraaid. De hitte in het huis was enorm. Volgens de brandweer is de schade groot. De plafonds zijn naar beneden gekomen en het water dat door de muren kwam, heeft grote vochtplekken achtergelaten."

Linke soep
Het probleem is in het eigen cv-leidingsysteem op de studeerkamer van de bovenverdieping ontstaan, zo schrijft een mede-bewoner van de wijk Ivo van Elk. "De bewoners van het huis waren met vakantie. Het hete water kon dus ongehinderd spuiten". Ardo de Graaf, die ook een huis bewoont dat is aangesloten op dit net, schrijft dat "bij stadsverwarming een heel wijksysteem in je huis kan leeglopen. Bij een lekke radiator en een gasketel kunnen de radiatoren leeglopen maar als die leeg zijn, zijn ze leeg. Met wijkverwarming loopt de hele wijk leeg in de woning en lossen blijkbaar zelfs de muren op en komen plafonds naar beneden."

Heetwatercanon
Van Elk schrijft dat hij al gewaarschuwd had voor het probleem. "Nu het probleem kennelijk ook praktijk wordt moeten we maatregelen treffen om herhalingen te voorkomen. Dit enorme rampscenario kan ons immers allen iedere dag overkomen. Wij zijn zonder beveiliging via een open druksysteem aangesloten op het heetwaterkanon van Eneco. De les die we uit deze enorme schade leren is dat het niet meer dan billijk is, dat Eneco alle op stadsverwarming aangesloten woningen per ommegaand op hun kosten gaat voorzien van een zogenaamd waterslot, analoog aan de wasmachinebeveiliging."

Brief
De bewoners gaan een brief opsturen waarin ze eisen dat Eneco deze watersloten gaat installeren. "Eneco is volgens het niet-meer-dan-anders-principe (NMDA) in dit geval indirect verantwoordelijk voor de ravage die is ontstaan", zo zegt Van Elk. 
De bewoners van de wijk Ypenburg voelen zich al jaren erg bekocht met hun aansluiting op het warmtenet van Eneco. Ze betalen naar eigen zeggen 900 euro per jaar meer dan iemand met een gasketel, terwijl dit volgens het NMDA-principe hetzelfde of minder zou moeten zijn. Ongeveer 9000 woningen in de wijk zijn aangesloten op het warmtenet van Eneco, dat gevoed wordt door een WKK-installatie.

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn