BREAKING: Trianel in problemen

22 december 2012 - Het faillissement van Orro Energy heeft grote gevolgen. Zo is Trianel in problemen gekomen. Er vindt nu koortsachtig overleg plaats om het bedrijf te redden. Trianel verzorgt namelijk de backoffice voor heel veel kleine energiebedrijven.

Overleg
Woordvoerder Barbara van der Rest van de NMA bevestigt dat er nu overlegd wordt. Ze kan nog niet zeggen aan welke oplossing gedacht wordt. Mogelijk wordt gedacht aan een overname door een andere partij. Alles op alles wordt gezet om te zorgen dat de levering van energie voor klanten van bedrijven die zijn aangesloten bij Trianel gewaarborgd blijft.

Backoffice
Als Trianel in de problemen komt heeft dat weer grote gevolgen voor de rest van de energiemarkt. Want Trianel staat achter veel partijen in de energiemarkt, zoals NHEC, Bas Energie en Huismerk Energie. Het bedrijf doet de administratie, is de PV-partij (dat wil zeggen verantwoordelijk voor het in evenwicht houden van koop en verkoop van stroom en gas) en stelt mogelijk de bankgaranties. Die laatste garanties moeten gesteld worden aan partijen als Gasterra, die zeker willen weten dat er betaald wordt voor het gas dat in de winter geleverd wordt. Sommige van die bedrijfjes hebben zelfs geen eigen vergunning.

Huismerk
Huismerk energie zou per 1 januari live gaan en die heeft de sourcepositie in Maastricht liggen, bij Trianel. Ook voor veel andere kleine lokale duurzame energiebedrijven, die nog in de opstartfase zitten, verzorgt Trianel de backoffice, zoals Lochem Energie. Sommige van deze zogenaamde white-labels hebben geen vergunning. Verder zullen ook partijen getroffen worden die stroom hebben ingekocht tegen een bepaalde prijs, waarna de prijs sterk omhoog is gegaan. Of die stroom hebben verkocht, waarna de prijs omlaag is gegaan.

Slechte dienstverlening
Oud-burgemeester Enno Brommet, bestuurder van NHEC, heeft nog niets gehoord. Hij was al wel bezig afscheid te nemen van Trianel omdat hij niet tevreden was over de klantenservice. Hij heeft een aantal contracten met Trianel, eentje die tot eind dit jaar loopt en eentje, betreffende de gaslevering, die loopt tot 2016. Die is pas midden dit jaar verlengd. Brommet kan zich voorstellen dat als Trianel failliet gaat de curator de klanten niet zomaar zal laten gaan. Die curator zal er baat bij hebben dat de contracten worden voortgezet en dat er zo inkomsten binnen blijven komen.

Grote gevolgen
Sjef Peeraer van Budget Energie en van de vrijhandelsorganisatie Voeg denkt dat een faillissement grote gevolgen zal hebben voor de energiemarkt, die ook nog niet helemaal te overzien zijn. "Het is onbetreden terrein", zo zegt hij. Voor zijn eigen bedrijf Budget Energie zal het geen grote gevolgen hebben. Het bedrijf heeft alles ge-insourced, zoals dat heet: backoffice, facturatie, klantenservice, switching, etc. Wel loopt de PV-vergunning via Trianel. Maar Trianel heeft dat weer onder gebracht bij PV-net, dat in handen is van Eneco en Delta. Die doen dat voor heel veel kleine bedrijven. Het bedrijf stond wel op het punt om meer in te gaan kopen bij Trianel, want op zich is het een professionele partij, zo zegt Peeraer.

Betalingsmoraal
De problemen ontstonden na het faillissement van Orro Energy afgelopen week. Mogelijk had Orro Energy nog grote schulden aan Trianel, dat de levering voor Orro verzorgde. Zo kan het zijn dat er veel te veel stroom en/of gas was ingekocht door Orro Energy, en dat het aantal klanten achterbleef. Ook waren er verhalen in de pers als zou Orro Energy veel klanten met een slechte betalingsmoraal hebben. Zo hebben de schulden zich mogelijk opgestapeld. En mogelijk zijn er ook andere zaken aan de hand. Trianel kwam hierdoor in de problemen waarna de Duitse moeder heeft ingegrepen. Trianel is dan verplicht geweest de NMA hiervan op de hoogte te stellen.

Fraats
Directeur Michael Fraats van Trianel was niet bereikbaar voor commentaar zaterdagmiddag. Tijdens een congres in maart vertelde Fraats nog over zijn businessmodel en de manier waarop de relatie met lokale duurzame energiebedrijven vorm kreeg.

Update:
Wattanders heeft naar eigen zeggen een mail ontvangen waarin Trianel stelt dat faillissement onafwendbaar is.

Update II:
Maandag 24 december stelde Trianel op de website dat het meteen na kerstmis faillissement gaat aanvragen.  Als reden wordt gegeven:

...het recent aangekondigde faillissement van een belangrijke zakenpartner [Orro dus]. Daarnaast was er sprake van slecht betalingsgedrag bij enkele collega-leveranciers, die allemaal door Trianel Energie B.V. beleverd werden. Door deze betalingsonmacht was ons moederbedrijf, Trianel GmbH, gedwongen de levering van energie te staken. Om nu een goede afwikkeling van alle lopende zaken mogelijk te maken wordt door Trianel Energie B.V. het faillissement aangevraagd."

De NMA heeft maandag de leveringsvergunning van Trianel ingetrokken.
[Je zou zeggen dat alle white labels die zelf geen vergunning hebben nu ook niet meer mogen leveren.]
NMA: "Voor de whitelabels geldt een bijzondere regeling die hen tot en met 9 januari 2013 in staat stelt zich in overleg met (de bewindvoerder/curator van) Trianel te beraden over bij welke (andere) onderneming zij hun klantportefeuille willen onderbrengen."

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn