Amerikanen verzieken jongerencampagne op klimaattop in Doha

12 december 2012 - Het was weer zo'n fantastische bijeenkomst over duurzaamheid, woensdag in Studio A12 in Bunnik. 'De nacht van de nieuwe macht'. Een gezellige, schitterend ingerichte plek, inspirerende verhalen, mooie producten die te koop waren (waaronder fair trade condooms), vele leuke duurzame projecten en ideeën waarover verteld werd en, vooral, leuke mensen, van heel jong tot oud, mensen met passie en vuur van binnen. Ster van de middag was deze keer niet de koningin van de duurzaamheid Marjan Minnisma, maar de Nederlandse vertegenwoordiger van de jongeren bij de VN: Ralien Bekkers.

Ontgoocheld
Bekkers was net een dag terug uit Doha, waar de klimaatonderhandelingen hadden plaats gevonden. En dat was haar niet in de koude kleren gaan zitten. Ze was diep ontgoocheld en dat zei ze ook. Ze vertelde haar verhaal woensdag in Bunnik, in één stuk door, gepassioneerd, recht uit het hart en vanuit haar tenen. "Ik ben er superenthousiast heen gegaan. Maar ik ben tegen muren aangelopen. Ik heb er flinke huilbuien om gehad. Het is fataal geweest voor ons project."

Plan de campagne
Wat gebeurde er? Een dag voordat de officiële bijeenkomst begon vond de jongerenconferentie plaats.  Bekkers was er heen gegaan met de gedachte om er samen met al die andere jongeren, uit alle delen van de wereld, voor te zorgen dat er een betere uitkomst voor het klimaat zou worden bereikt. Ze had samen met de andere Nederlandse jongerenvertegenwoordiger, een plan bedacht om een positieve campagne te gaan voeren: I am part of the solution, are you? 

Uit hun kracht
Dat viel echter iets anders uit. Bekkers: "De jongeren uit de Verenigde Staten wilden een negatieve campagne voeren. 'We moeten vooral negatieve geluiden laten horen want ze maken onze wereld kapot. De Amerikanen deden gewoon wat ze wilden, of anderen het nu leuk vonden of niet. Veel andere jongeren deden maar mee omdat ze niet bij machte waren om er tegen in te gaan. Dit heeft veel jongeren uit hun kracht gezet in plaats van dat ze er geïnspireerd door raakten. De delegatie van jongeren werd gesplitst. Het is fataal geweest voor ons project. We hebben onze campagne niet kunnen voeren."

Geschrokken
Hoe kon het dat de Amerikanen hun zin wisten door te drukken?, zo wilde iemand weten "Ze waren goed voorbereid. Ze hadden van te voren gezorgd voor veel mensen (30 tot 40) en middelen." "Is de top mislukt?", vroeg de dagvoorzitter. "Ik ben geschrokken van hoe mensen erin staan. De onderhandelaars voelden niet de urgentie", zo zei Bekkers. Toch zag je dat Ralien niet gebroken was. Ze zou verder gaan met haar strijd voor een duurzame wereld, en dat maakte het verhaal ook wel weer heel mooi.

Nacht
Het relaas van Ralien paste dus heel goed in de middag, die gevuld was met verhalen van mensen die proberen een duurzamere wereld voor elkaar te krijgen. De titel was het congres (Nacht van de nieuwe macht) deed wel enigszins vreemd aan. Ten eerste was het geen nacht, maar overdag. Ten tweede hadden de mensen daar niet zo veel met macht. "Ik heb meer met verbinden dan met macht", zo zie iemand. Het was een bijna politicologische titel, zei filosoof Bas Haring later.

Doodeng
Dat verbinden gebeurde ook, tegen wil en dank soms. "Ga naast iemand staan waarvan je dacht: 'mwa'. Vorm tweetallen en ga elkaar dan tien seconden in de ogen kijken, zonder lachen of gniffelen". Dat was de opdracht van dagvoorzitter tijdens het congres. Niet aan het einde van de middag toen we een beetje geacclimatiseerd waren, maar meteen na binnenkomst, na een reis van dik een uur. Ik kan u vertellen: dat is eng, doodeng, vooral als het (voor mij dan) een vent betreft, zoals het geval was. "Uit onderzoek is gebleken dat partners elkaar per dag 8 seconden in de ogen kijken. U heeft nu dus al een betere band met uw buurman dan met uw partner", aldus de dagvoorzitter.

Wordt vervolgd

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn