Wet op energielabel verworpen, regering moet naar Brussel met brandbrief

20 november 2012 - De Tweede Kamer heeft dinsdagmiddag de wet voor aanpassingen van het energielabel voor huizen en gebouwen weggestemd. Alleen SP, PVDA en Groenlinks stemden voor. Dit betekent dat er voorlopig nog geen sanctie komt op het niet hebben van een label bij verkoop van een huis. In de nieuwe wet was geregeld dat een huis niet meer over kan gaan van verkoper naar koper als er niet zo'n energielabel beschikbaar was.

Wel verplicht, geen sanctie
Het energielabel is in Nederland al wel verplicht maar er zit geen sanctie op overtreding, waardoor veel mensen zo'n energielabel ook niet laten opmaken voorafgaande aan een verkoop. De Europese richtlijn over het energielabel is echter zo aangepast dat lidstaten een sanctie moeten invoeren voor huiseigenaren die geen energielabel kunnen overleggen. De sanctie die het ministerie van Binnenlandse Zaken had bedacht stuitte echter van begin af aan op veel weerstand, met name bij VVD, CDA en PVV. Het tast de vrijheid van mensen aan om te handen in zaken die ze in eigendom hebben.

Nieuwe belemmering
Ook is er alom twijfel dat een energielabel mensen echt aanzet tot energiebesparing, wat het hele idee is achter het label. Daarnaast kwam er in de afgelopen tijd nog een argument bij om tegen de nieuwe wet te stemmen. Gevreesd werd dat de verplichting de woningmarkt verder zou ontwrichten en dat het een nieuwe belemmering zou zijn voor het weer op gang brengen van deze markt.

Niet voor de bühne
Eerlijk gezegd heb ik altijd gedacht dat het verzet van VVD en CDA een beetje voor de bühne was, maar dat de wet uiteindelijk toch wel zou worden aangenomen. De kop boven een artikel in juni luidde niet voor niets dat CDA en VVD de stemming over het voorstel met een truc over de verkiezingen tilden. De partijen wilden niet vlak voor de verkiezingen gaan uitleggen waarom ze de huizenbezitter met weer een impopulaire maatregel opzadelden, zo dacht ik. Uiteindelijk zouden ze wel voor stemmen. Nederland doet altijd wat Europa wil en de Commissie heeft Nederland naar het schijnt al in gebreke gesteld. Niet dus. De toon van met name CDA en VVD was vorige week tijdens de voortzetting (tweede termijn) van het debat van juni al tamelijk opstandig, eigenlijk te opstandig voor partijen die uiteindelijk toch nog voor zouden gaan stemmen.

Andere zaken
Ook allerlei andere maatregelen waar het wetsvoorstel uit bestond gaan nu de prullenbak in. Zo moesten sites als Funda melding gaan maken van het label in hun advertenties. De wet stimuleerde verhuurders verder om een energielabel op te stellen door te bepalen dat nieuwe huurders een lagere huur hoefde te betalen bij afwezigheid van zo'n label. Hiervoor zou zelfs het woningwaarderingsstelsel en het Burgerlijk Wetboek worden aangepast. De overheid moest in de eigen gebouwen het label zichtbaar in de hal ophangen en eigenaren van andere publieke gebouwen moesten dat doen zo gauw er zo'n label is opgemaakt. Maar het feest gaat dus niet door. De Kamer heeft eindelijk een keer gezegd: 'Europa bekijk het maar met je ingewikkelde en tot veel bureaucratie leidende wetten.'

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn