Eneco en Green Point Solar vinden elkaar en leggen eerste panelen op Caballero-fabriek

20 november 2012 - Eneco is samen met Green point Solar een samenwerking opgestart voor de exploitatie van zonnepanelen die op het dak van de oude Caballero-fabriek in Den Haag komen te liggen. Tevens zijn afgelopen vrijdag de eerste 80 panelen op het dak geplaatst. In totaal moeten er duizend panelen op het dak komen te liggen van de fabriek waar tot 1995 sigaretten gemaakt werden.

Nieuwe stijl
In eerste instantie leek Green Point Solar zaken te gaan doen met Greenchoice, maar dat is nu dus Eneco (deels eigenaar van Greenchoice) geworden. Eneco gaat de stroom afnemen en verkopen aan leden van de nieuwe coöperatie, die Green Point Solar heeft opgericht. Eneco noemt de samenwerking een 'collectief nieuwe stijl'. Het bedrijf meldt dat het hiermee vooruit loopt op het nieuwe regeerakkoord waarin een lagere energiebelasting wordt beloofd voor mensen die stroom opwekken in coöperatie-verband.

Geen saldering
De leden van de coöperatie investeren zelf in panelen. Ze betalen 500 euro per paneel (van 250 wattpiek). Ieder jaar in februari gaat Eneco de opbrengst van de panelen uitkeren aan de leden van de coöperatie. Daarbij zullen klanten van Eneco net zoveel krijgen voor een kWh als ze betalen voor de stroom aan Eneco. Maar dat is wel het kale tarief, exclusief energiebelasting. Leden die geen klant zijn van Eneco krijgen een soort gemiddeld tarief voor hun stroom. Klanten van Eneco hoeven ook geen BTW te betalen.

Plussen en minnen
De kosten van stroom gaan voor leden van de coöperatie dus zo'n 11 cent per KWh omlaag door de investering, naar zo'n 12 cent per kWh. Ze betalen alleen energiebelasting. De panelen leveren zo'n 225 kWh per jaar op. Dus de jaarlijkse besparing is zo'n 25 euro. In 20 jaar is de investering dan terugverdiend. Later dalen de kosten voor stroom voor leden van de coöperatie mogelijk nog iets, als de verlaagde energiebelasting werkelijkheid is geworden. De energiebelasting wordt dan bijvoorbeeld 10 cent per kWh. De besparing is dan, bij de huidige stroomprijzen, zo'n 13 cent per kWh. Bij een stijgende stroomprijs zal de opbrengst per jaar dus ook stijgen.

Interesse
Vraag is wel of het verlaagde belastingtarief er echt gaat komen. Woordvoerder Richard Bevelander van Green Point Solar verwacht, en hoopt, dat in de zomer van 2013 duidelijk wordt hoeveel het verlaagde tarief zal worden, waarna het per 1 januari 2014 ingevoerd kan worden. Leden betalen overigens ook nog 12,50 euro lidmaatschapsgeld. Hier wordt het onderhoud uit betaald. Klanten van Eneco krijgen hier weer 8 euro korting op. Inwoners en ondernemers uit de regio Den Haag die willen investeren in de panelen kunnen zich aanmelden bij Solar Green Point.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn