Duurzaamheidsparagraaf Kunduz-coalitie alweer gesloopt

2 oktober 2012 - Het kleine beetje duurzaamheid dat door het Kunduz-akkoord in de begroting van 2013 was gebracht is er al weer vakkundig uitgesloopt door de partijen die nu aan het onderhandelen zijn over de vorming van een nieuwe regering. In het begrotings-akkoord dat PVDA en VVD maandag naar buiten brachten is een bezuiniging van 155 miljoen euro ingecalculeerd op de 'enveloppe duurzaamheid begrotingsakkoord'.

Wat is slecht?
Dit betekent onder meer dat de subsidie voor zonnepanelen voor 2013 komt te vervallen. Hiervoor was 30 miljoen euro beschikbaar. PVDA-leider Diederik Samsom verdedigt die maatregel nu ineens door in een twitterbericht te stellen dat die subsidie "slecht uitpakte". Het is maar wat je slecht noemt. Er was wat kritiek vanuit de sector (maar er is altijd gezeur), maar feit blijft dat vanaf 2 juli tot nu al 22.000 mensen een beroep op de beschikbare subsidie voor dit jaar (21 miljoen euro) hebben gedaan.

Het Kunduz-akkoord werd in mei in allerijl afgesloten na de val van het kabinet Rutte/Verhagen. In totaal was er 175 miljoen euro beschikbaar voor 'intensivering duurzame economie'. De maatregelen bestonden uit:

  • subsidie voor 'groene kennis en innovatie' (10 miljoen)
  • de oprichting van een revolverend fonds voor particulieren en grote partijen, waaruit energiebesparende maatregelen in woningen kunnen worden gefinancierd (70 miljoen)
  • milieuvriendelijke investeringen in het boerenbedrijf, met name voor apparatuur en bewaarplaatsen (20 miljoen)
  • pilot met salderen voor de meter (25 miljoen euro, vanaf 2014 10 miljoen euro per jaar)
  • kleinschalige groene investeringen die anders niet zo makkelijk van de grond komen (10 miljoen) en
  • de overzeese eilanden (10 miljoen)

Daar blijft nu dus 20 miljoen van over. Het geld voor de pilots naar saldering voor de meter (buitenshuis) lijkt ook wegbezuinigd te zijn omdat Samsom in een tweet roept dat zelflevering niet gestimuleerd moet worden via subsidie. De afschaffing van subsidie voor zonnepanelen zou al in het verkiezingsprogramma van de PVDA hebben gestaan.

Ware aard
Diederik Samsom heeft er in andere woorden niet voor gekozen om een duurzame energiekoers af te dwingen bij de VVD. In zijn zucht om op het pluche te komen heeft hij in heel snel tempo zijn idealen en principes verloochend. Of, zoals Kamerlid Stientje van Veldhoven van D66 twitterde: "PvdA maakt zichzelf met dit akkoord totaal ongeloofwaardig: duurzame profiel Samsom verdampt als sneeuw voor de zon in onderhandelingen!" Ook lijkt het er inderdaad op dat de ware aard van de PVDA steeds meer naar boven komt, zoals we hier eerder hebben beweert. En die aard is lang niet zo duurzaam als energie-woordvoerder Diederik Samsom ons altijd heeft laten geloven.

Andere reacties:

Peter Lesterhuis:
Vaalgroen, meer is er niet over van de groene Samsom. Ik ben bang dat we terecht zijn gekomen in het fossiele tijdperk.
Jan Rotmans:
Wordt nu ook de experimenteerruimte geschrapt om belastingvrij eigen duurzame stroom op te wekken? Zou een gotspe zijn

De invoering van de kolenbelasting en de verhoging van de belasting op het verbruik van gas gaan wel door, zo lijkt het, evenals de afschaffing van rode diesel.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn