Week van de duurzaamheid: Hallo wereld, Blijstroom, Ledlampion, zonnig huren, goodiebags, groene daken en backcasting

27 september 2012 - Tien oktober is het de dag van de duurzaamheid. Er is dan van alles te doen. Niet alleen op die dag trouwens maar de hele week er omheen. Zo vindt in Den Haag op zondag 7 oktober de Haagse energiebeurs plaats en is er in Rotterdam op zaterdag 6 oktober een duurzaamheidsmarkt in Noord. Mooi, al die activiteiten in de buurten en gemeenten van Nederland.

Hallo wereld
Veel activiteiten worden georganiseerd door de Stichting Urgenda. De Ikea in Groningen organiseert een duurzaamheidsdag in de eigen winkel. Er vindt een symposium plaats: 'Green economy, dag van de duurzaamheid', op de kunstlocatie Electron in Breda en in de Brabanthallen in Den Bosch kunt u van 9 tot en met 11 oktober terecht voor de twee beurzen Milieu 2012 en Energie 2012. Op veel basisscholen zal voorgelezen worden uit duurzaam werk (zoals 'Pluk redt de dieren'), wat gekoppeld wordt aan het thema 'Hallo wereld' van de kinderboekenweek, die ook volgende week is. Het is teveel om op te noemen.

Blijstroom
Een paar dingen willen we eruit lichten. Zo is er op zaterdag 6 oktober een Markt van de Duurzaamheid op het Eudokiaplein in Rotterdam-Noord. "Een markt voor duurzaam aanbod met 35 stands over isolatie, energiebesparing, duurzaam verbouwen en tuinieren, etc". Ook de duurzame wethouder Alexandra van Huffelen zal daar van de partij zijn en om drie uur presenteert het lokale duurzame initiatief Blijstroom (uit de wijk Blijdorp) zijn plannen. Dit soort markten in de normale wijken van Nederland is met name zo van belang omdat daarmee meer mensen dan alleen de inner circle, die toch al overtuigd is van duurzaamheid, in aanraking komt met de praktische voordelen van een duurzame levensstijl.

Ledlampionnen
Er vindt die zaterdag ook een aantal workshops plaats in Rotterdam-Noord: in een caravan op het plein over duurzaam verbouwen en in het kantoor van stadsdeel Noord aan het Eudokiaplein. Aanmelden kan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Op woensdag tien oktober vindt er in de hal van dit zelfde gebouw een debat plaats, onder leiding van duurzaamheidsgoeroe Maurits Groen. Dat gaat over lokale duurzame energie-projecten en over 'zonnig huren'. Er is dan ook de 'traditionele' Ledlampionoptocht', die om 7 uur vanaf daar vertrekt.

Goodiebags
Ook in Den Haag wordt er van alles georganiseerd. Daar vindt op zondag 7 oktober in en rond het stadhuis aan het Spui de Haagse Energiebeurs plaats. "Binnen vindt u allerlei leveranciers van duurzame producten en kunt u heel veel beleven, leren, proeven, zien en winnen. Op het Spuiplein kunt u duurzame voertuigen bewonderen en proefritjes maken op elektrische scooters, fietsen, bakfietsen en skateboards." Verder worden er groene goodiebags uitgedeeld (elk uur 250!) en kunt u prijzen winnen, zoals een elektrische auto, fiets of een reistegoed van de HTM.

Masterclasses
Er zijn die zondagmiddag (in de raadszaal op de eerste verdieping) ook masterclasses, over: Haagse stadslandbouw, Bewonersparticipatie, Groene daken en groene wanden en over backcasting. Dat laatste is een manier om te kijken wat er nu moet gebeuren om de doelen van de toekomst te halen.

Er vindt natuurlijk nog veel meer plaats. Ga eens kijken wat er bij u in de gemeente wordt georganiseerd en neem er aan deel. Actief zijn op lokaal niveau geeft veel voldoening. Veel plezier.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn