Zonnepanelen op dak Ikea Delft, geen verkoop losse panelen in winkels

25 september 2012 - Er komen zonnepanelen op het dak van de Ikea in Delft. Dit zegt Property manager Leendert den Boer van deze Ikea tegen Energieenwater.net. Van verkoop van losse panelen in een winkel in Engeland is geen sprake, zo zegt een woordvoerder duurzaamheid van Ikea Nederland. Ook in Nederland zal dit niet gaan gebeuren.

Expansie
Ikea Delft is een francisebedrijf dat niet onder Ikea Nederland valt. Het is een concept center waar de wereldwijde training plaats vindt van managers, die vervolgens over heel de wereld uitzwerven. De winkel zelf is een showcase. Er komt 3000 vierkante meter aan nieuwe kantoorruimte, dat bovenop het huidige pand gezet wordt. Dat pand, langs de A13, is een aantal jaren geleden nog flink uitgebreid. Hoeveel zonnepanelen er komen is nog niet duidelijk. Het hangt ook af van de vraag hoeveel ruimte er nodig is voor daglichttoetreding. Er liggen trouwens al zonnecollectoren op het huidige pand.

Bieslandse polder
De bouwplannen van Ikea Delft zijn vorige week gepresenteerd aan bewoners. Achter het gebouw ligt een natuurgebiedje, de Bieslandse Polder. De omwonenden, vooral de vogelaars onder hen, zijn niet blij met de lichtuitstraling van het gebouw als het donker is. Zij zouden daarom graag zien dat Ikea iets terug doet en hen in staat stelt om ook deel te nemen aan het zonne-energieproject. Op die manier ervaren zij niet alleen de lasten, maar ook lusten. Ardo de Graaf van Biesland Energie is in gesprek over deze optie. De Ypenburgse wijk Biesland, waar De Graaf actief is, ligt weer tegen het natuurgebiedje aan. Maar het is natuurlijk wel zo dat Ikea die paar centen van bewoners niet nodig heeft om de plannen te realiseren, zo geeft hij meteen toe.

Tegoedbonnen
De Graaf is trouwens al bezig met een vergelijkbaar project dat bestaat uit het plaatsen van zonnepanelen op het dak van een boerderij in het nabijgelegen Delfse Hout. Er liggen er nu 35, die door de boer zelf geplaatst worden. De bedoeling is dat er 400 komen te liggen. Bewoners konden voor 250 euro intekenen. De opbrengst wordt niet uitgekeerd in geld. De bewoners krijgen tegoedbonnen, waarmee ze producten van de boerderij kunnen kopen of waarmee ze een verjaardagsfeestje  kunnen houden op de boerderij. Bovendien houdt de boer de omliggende natuur in stand, waar de bewoners van de aangrenzende wijk Biesland dan weer van kunnen genieten.

Zwolle
Ikea gaat ook zonnepanelen leggen op het dak van een nieuwe vestiging in Zwolle, zo werd onlangs bekend. Behalve zonne-panelen plaatst het bedrijf windmolens op het dak in Zwolle en zal het gebruikmaken van grondwater voor warmte- en koudeopslag en zal het warmte gaan terugwinnen, waarmee het de meest duurzame winkel van Nederland moet worden. De daken van de bestaande Nederlandse vestigingen zijn niet geschikt voor de plaatsing van zonnepanelen, zo zegt een woordvoerster van Ikea Nederland. Het bedrijf heeft wereldwijd al honderden miljoenen in duurzame energie geïnvesteerd. Er zouden nu op zo'n 60 panden zonnepanelen liggen.

Zonnepanelen
Een logische stap is dat ook losse panelen in de winkel zelf verkocht worden. Ikea verkoopt echter geen zonnepanelen in een winkel in Engeland, zo zegt woordvoerster Aniek van der Valk van Ikea Nederland. Dit in tegenstelling tot berichten die in de afgelopen dagen alom verspreid werden. Het is ook niet zo dat 80.000 huishoudens aangeschreven worden met de vraag of ze zonnepanelen willen. De wens was blijkbaar de vader van de gedachte. Wel is er in Engeland een project opgestart waarbij zonnepanelen op een aantal huizen zijn gelegd. Dit wordt een 'energiebeheersingssysteem' genoemd. Gaat Ikea zonnepanelen in Nederlandse winkels verkopen? "Absoluut niet", zo zegt deze woordvoerster.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn