Dit jaar net zoveel extra zonne-energie als in de afgelopen 25 jaar

14 september 2012 - Dit jaar komt er net zoveel zonne-energie in Nederland bij als in de afgelopen 25 jaar. Dat zei zonne-energiespecialist Wim Sinke vorige week tijdens een congres in Delft. Het extra vermogen zou daarmee op ongeveer 130 MW uitkomen, want dit is het vermogen dat volgens het CBS in de afgelopen 25 jaar geplaatst is.

Hot
De sterke toename van het vermogen is een weerspiegeling van de huidige populariteit van zonne-energie en van alle acties die er de afgelopen tijd zijn gehouden, zoals die van de VEH. Het aantal mensen dat erover denkt om zonnepanelen aan te schaffen is groot, afgaande op opmerkingen tijdens feestjes. De Kunduz-subsidieregeling die op 2 juli is ingegaan was daarbij mogelijk een extra stimulans.

Kunduz-subsidie
Maar de populariteit wordt niet helemaal weerspiegeld in de cijfers over deze subsidie-regeling. Volgens AgentschapNL was er eind augustus door 21.644 aanvragers voor ruim 12 miljoen euro subsidie aangevraagd. Bij een gemiddeld vermogen van zo'n 1,5 kW is, wordt er dus voor 30 MW aangevraagd. Dat haalt het niet bij de voorspelling van Sinke. Waarschijnlijk worden betreft de toename vooral installaties die in voorgaande jaren in aanmerking kwamen voor SDE-subsidie.

Baas boven baas
Sinke werkt bij ECN en is trekker van een werkgroep zonne-energie, opgericht in het kader van het topsectorenbeleid van minister Verhagen. Peter Segaar van Polder PV vindt de schatting van Sinke nog aan de lage kant. Hij denkt dat er dit jaar tussen de 145 en 175 MW geplaatst zal gaan worden. Dat "zou voor Nederlandse begrippen beslist een "spectaculaire" hoeveelheid zijn." Maar Segaar zou Segaar niet zijn als hij de inspanningen in Nederland op dat gebied niet relativeert door naar Duitsland te wijzen. Daar is alleen al in de maand juli 543 MW geplaatst.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn