Aantal elektrische auto's neemt nauwelijks toe

18 september 2012 - Het aantal elektrische auto's in Nederland neemt nauwelijks meer toe. Dat blijkt uit cijfers van AgentschapNL. Eind augustus reden er 1686 elektrische auto's rond, slechts 50 meer dan een maand eerder. Eind juni hadden 1606 mensen een elektrische auto.

Dubbelbloed
Het aantal hybride auto's neemt daarentegen wel fors toe. Dat waren er eind augustus 2400 tegen minder dan 1900 een maand eerder. Dit zijn óf auto's met een range-extender, zoals de Opel Ampera, óf plug-in hybrides, zoals de Toyota Prius. Bij de eerste wordt de accu opgeladen door een benzine-motor, bij de tweede schakelt de auto over op een benzine-motor als de accu leeg is.

Voorspelling
Daarmee lijkt de voorspelling uit te komen dat het rijden in volledig elektrische auto's geen hoge vlucht zal nemen, maar dat de toekomst eerder is aan hybride auto's. Het lijkt derhalve niet zinvol om als overheid of als netbeheerder veel te gaan investeren in de aanleg van oplaadpalen voor elektrische auto's. Mensen met een hybride auto zullen niet zo snel langs de snelweg hun auto op gaan laden.

Overdreven
De NOS sprak vorige week overigens van 4000 'stekker-auto's', waarmee gesuggereerd werd dat er 4000 elektrische auto's zijn. Maar dit is dus overdreven. Het grootste van de 4000 auto's met een stopcontact betreft hybride auto's. Die rijden een gedeelte van de tijd op benzine, en dit gedeelte wordt groter naarmate er langere afstanden met de auto afgelegd worden, en eigenaren minder zin hebben om de auto telkens op te laden.

Oplaadpalen
Het aantal oplaadpunten ligt inmiddels veel hoger dan het aantal volledig elektrische auto's, op ongeveer 4.000. Hiervan zijn er 2.014 publiekelijk toegankelijk, 1.911 semi-publiek, en er zijn nog 37 snellaadpalen.

Andere cijfers
Met het aantal elektrische bussen wil het ook niet echt vlotten. Er zijn er nu 67, maar daarvan bestaat het grootste deel uit de bekende trolleybussen uit Arnhem. Een deel van de overige bussen staat al weer stil. Motorrijders voelen er steeds minder voor om elektrisch de weg op te gaan. Het aantal elektrische motorfietsen daalde naar 97. Verder zijn er nog ruim 400 elektrische bedrijfswagens. Mogelijk zijn dit vooral die kleine autootjes van plantsoenendiensten en dergelijke.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn