Leuk elektrisch karretje, van 0 tot 100 in 2,4 seconden

5 september 2012 - Studenten van de TU Delft hebben een elektrisch race-autootje gebouwd. De topsnelheid is met 125 kilometer per uur nog vrij matig. Maar hij trekt wel op als een razende: in 2,4 seconden van 0 tot 100 kilometer per uur, zo zegt een student die eraan meegebouwd heeft trots. De studenten, die zich het DUT Racing team noemen, doen met hun auto mee aan de Formula Student competitie; in Duitsland hebben zij met deze auto het officieuze wereldkampioenschap gewonnen.

Correctie
Het vermogen in PK is met 145 net iets groter dan het gewicht in kilogram (144).  De remenergie wordt benut waardoor de accu nog maar 32 kilo hoeft te wegen, in plaats van 39. Elk wiel heeft een eigen motor, met een vermogen van 28 KW. Daardoor kun je met de wielen allerlei 'leuke dingen' doen. Zo gaat een wiel harder draaien als die een buitenbocht maakt en wordt er juist 'gas' terug genomen als de auto in de slip dreigt te raken. Het besturingssysteem berekent constant hoe de auto zou moeten rijden en hoe die daadwerkelijk rijdt, en kan op basis daarvan corrigeren, zo vertelt de student.

Koude douche
Probleem is nog wel de waterdichtheid. Alles moet compleet waterdicht zijn want er giert 600 volt door de wagen. Bij een lekkage slaan de motoren meteen af, maar ook dat wil je tijdens een wedstrijd niet hebben. Voordat de wedstrijd in Duitsland van start ging werden de elektrische auto's daarom eerst een minuut onder de douche gezet. De auto van de studenten van de TU-Delft begaf het in de negenenvijftigste seconde. Ter plekke hebben de studenten het euvel weten te verhelpen.

Grijs circuit
Het elektrische voertuig stond woensdag opgesteld in de aula van de TU Delft, ter gelegenheid van de werkconferentie van de Topsector Energie, die daar plaatsvond. Ook opgesteld stonden de zonne-energie auto Nuna en de elektrische boot waar (in de zomer) de Elfstedentocht op zonne-energie mee wordt gevaren. Opvallend was trouwens dat het in en rond de aula wemelde van de studenten (vanzelfsprekend), maar dat ze niet of nauwelijks waren te bekennen in de zalen waar de conferentie plaats vond. Daar was de dominantie haarkleur: grijs.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn