Enexis plaatst 'stroom-opslag' in Etten-Leur

4 september 2012 - Netwerkbeheerder Enexis heeft voor het eerst een accu in een woonwijk geplaatst. De accu komt te staan in een transformatorhuisje in de wijk De Keen in Etten-Leur. Op die manier kan stroom die overdag duurzaam wordt opgewekt opgeslagen worden, totdat mensen 's avonds weer thuiskomen van werk of school.

Moeilijk, moeilijk
Het is één van de problemen waar in de afgelopen jaren veel over is gepraat op congressen en dergelijke. Vooral ene Annalies Huygen doet er altijd heel erg moeilijk over. Als op, en in, veel huizen in een bepaalde wijk duurzame energie wordt opgewekt, maar als de bewoners van die huizen dat niet terstond gebruiken dan moet die stroom 'geëxporteerd' worden. 's Avonds komen mensen thuis van werk en school en dan gaan ze massaal elektrische apparaten aanzetten. Bovendien hangen ze dan (in de gedroomde duurzame toekomst) de elektrische auto aan het stopcontact, want die moet de volgende ochtend weer netjes opgeladen zijn. Dus moet er weer een hoop stroom de wijk in, wat tot overbelasting van het net kan leiden. Wat is er logischer dan de stroom in de wijk te houden?

Geen vaart
Het wordt allemaal wat overdreven, die problemen. Het zal zo'n vaart niet lopen. Aan de ene kant zal men de komende jaren niet massaal aan de elektrische auto gaan (vanwege 'te duur' en 'te beperkte actieradius'), aan de andere kant zal de opwek van duurzame stroom ook beperkt blijven. Het aantal zonnepanelen op daken zal wel geleidelijk toenemen, maar warmtepompen en HRe-ketels zullen niet aan de Nederlander besteed zijn, in tegenstelling tot wat de duurzame energie-goeroes altijd dachten. Daarbij is het ook nog goed mogelijk dat mensen in de nabije toekomst zelf accu's gaan installeren in hun huizen, omdat dat de mogelijkheden om te salderen vergroot. Men moet natuurlijk ook wel iets hebben om over te lullen op al die congressen.

Alles of niets
Toch is het experiment van Enexis wel interessant. Want in die mate dat decentrale duurzame stroomproductie wél van de grond komt zullen dergelijke accu's een rol van betekenis kunnen spelen. Mogelijk zijn het ook vooral bepaalde wijken waar veel, en heel veel andere wijken waar niets gebeurt op duurzaam energie-vlak. En met name in die laatste wijken (dat zijn de gegoede buurten, of de wijken die expliciet als duurzame wijk zijn opgezet) kan de plaatsing van zo'n batterij van nut zijn. Het maakt dat er minder geïnvesteerd hoeft te worden in uitbreiding van de netten. Ook is er dan trouwens minder behoefte aan hoogspanningskabels. Die aanleg hiervan is erg duur en stuit altijd op veel weerstand van omwonenden.

Batterij-management
Dus zeker interessant, zo'n stroom-opslag. De opslag van Enexis bestaat uit vier accubatterijen; lithium-ion-accu’s, ook wel 'li-ion-accu’s' genoemd. Elke batterij bevat 29 li-ion-modules en een 'batterij management systeem'  (BMS). Dat laatste onderdeel zorgt voor de communicatie met alle afzonderlijke modules en met het systeem als geheel. Dat systeem moet er onder meer voor zorgen dat stroom bij een tekort in de wijk eerst uit de batterij getapt wordt (en niet van elders wordt gehaald) en dat bij een overschot de stroom eerst naar de batterij gaat in plaats van naar 'de rest van de wereld'. De capaciteit van de batterij is ongeveer 200 kWh. Alliander en TNO doen ook mee met het project.

Copyright © Geldengroen.net

 

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn