Er klopt iets niet, spiksplinternieuwe bruinkoolcentrale van RWE is anachronisme

8 augustus 2012 - RWE heeft half augustus een grote nieuwe bruinkoolcentrale in Neurath, bij Keulen, in bedrijf gesteld. De centrale bestaat uit twee eenheden met een vermogen van 1.100 MW ieder. Er is zes jaar aan gebouwd en de investering bedroeg 2,6 miljard euro.

Kijk ons eens
RWE schept heel erg op over de nieuwe centrale. Het energetisch rendement van de "modernste bruinkoolcentrale van de wereld" zou 43% procent bedragen. Op het drukste moment van de bouw waren er meer dan 4000 mensen aan het werk. De hoeveelheid beton die er voor nodig was bedroeg 380.000 ton kubieke meter en de hoeveelheid staal 91.000 ton, tien keer zoveel als nodig was voor de Eiffeltoren. De ketelhuizen zijn 173 meter hoog.

Flexibiliteit
De centrale zou vrij snel afgeregeld en opgeregeld kunnen worden: in 15 minuten zou RWE de capaciteit van beide eenheden met 1000 MW kunnen verminderen en weer vermeerderen, waarmee goed ingespeeld kan worden op veranderende productie van duurzame energiebronnen. De opening van de centrale op 15 augustus bestond dan ook uit het terugregelen van de centrale met 150 MW in vijf minuten. Bij de opening waren behalve Peter Terium ook de Duitse minister-president van Noordrein-Westfalen aanwezig, alsmede de Duitse federale minister voor milieu.

Anachronisme
Over CO2-uitstoot wordt niets gezegd: die is natuurlijk heel hoog. In die zin past de nieuwe centrale niet meer in deze tijd. Typisch, hoe een centrale met de modernste technologie tegelijkertijd al weer verouderd kan zijn. Het is net of er iets niet klopt. Alsof een wapenfirma anno 2012 vol trots het nieuwste kanon presenteert. De centrale is, om een mooi woord te gebruiken, een anachronisme. Het is misschien ook wel om die reden dat RWE zo opschept over de centrale. Laat ons vooral de werkelijkheid niet onder ogen hoeven te zien.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn