Subsidie zonnepanelen dag later door koning voetbal, addertje onder gras?

9 juni 2012- Het kabinet heeft vrijdag definitief besloten dat mensen vanaf 2 juli subsidie krijgen bij de aanschaf van zonnepanelen. De subsidie is 15% van het aankoopbedrag, met een maximum van 650 euro. Er lijkt hier echter een addertje onder het gras te zitten.

Addertje
Minister Verhagen schrijft expliciet dat maximaal 3,5 kWp wordt gesubsidieerd en dat dit overeenkomt met een bedrag van 650 euro. Dat lijkt erop te wijzen dat, strikt genomen, niet 650 euro het maximum is, maar 15% van de kosten van de panelen als die een vermogen van 3,5 kWp zouden hebben. Stel dat iemand voor 4 kWp aan zonnepalen bestelt en dat de kosten hiervan 4000 euro bedragen. Dan worden de kosten van 3,5 kWp berekend; dat is 3,5/4 maal 4000 euro; is gelijk aan 3500 euro. En hier wordt dan maximaal 15% van vergoed, dat is gelijk aan slechts 525 euro, terwijl 15% van 4000 euro gelijk zou zijn aan 600 euro. Niet zeker is of dit de juiste uitleg is van de summiere tekst van Verhagen.

Netto of bruto?
De 15% geldt over het aankoopbedrag van de panelen, inclusief materialen, maar weer niet over de arbeidskosten. Dit kan problemen opleveren voor die leveranciers die een all-in tarief hanteren, zoals op dit moment bijvoorbeeld de Vereniging Eigen Huis. Die zullen een kunstmatige scheiding moeten gaan aanbrengen in hun prijs. Hopelijk houden ze de arbeidskosten lekker laag. Waarschijnlijk wordt die 15% berekend over het netto-aankoopbedrag (dus zonder de BTW), maar dat vermeldt minister Verhagen niet expliciet. Dat is dus ook nog even oppassen. De subsidie is overigens alleen voor particulieren, niet voor bedrijven. Die krijgen hun BTW al terug, zo schrijft Verhagen.

Vergelijken
In eerste instantie was het natuurlijk de bedoeling om het lage BTW-tarief te gaan berekenen in plaats van het hoge. In plaats daarvan is voor een subsidie gekozen. De persoon die zonnepanelen aanschaft moet de subsidie zelf aanvragen, op het moment dat hij een ondertekend contract met een leverancier heeft. Maar hij krijgt de subsidie niet zelf. Het is de leverancier van de panelen die het geld incasseert. Dit vereenvoudigt de administratieve lasten voor de overheid, maar het heeft ook een nadeel. Want leveranciers zullen nu mogelijk minder geneigd zijn om scherpe tarieven aan te bieden; ze kunnen schermen met de korting van 15%. Het blijft zaak om verschillende offertes aan te vragen en die goed met elkaar te vergelijken.

Koning voetbal
Opmerkelijk is verder dat niet 1 juli maar 2 juli de ingangsdatum is geworden van de nieuwe regeling. Dat komt, zo schrijft minister Verhagen omdat 1 juli een zondag is en omdat dat de zondag is van de finale van het EK voetbal. "Ik vermoed daarom dat veel Nederlanders op die dag andere bezigheden hebben", aldus Verhagen. Dat kan zijn, maar het lijkt nogal overdreven om een regeling om die reden een dag later in te laten gaan. De formulieren zouden toch pas maandag, in digitale of papieren vorm, op het bureau van de dienstdoende ambtenaar komen te liggen. Wellicht is de minister bang dat de regeling al meteen de eerste dag overtekend is en dat mensen die buiten de boot vallen gaan klagen dat ze zondag geen tijd hadden (i.e. te dronken waren) om de formulieren in te vullen.

Op=op
Dat van die overtekening zou goed kunnen gezien de gekte bij de openstelling van SDE-subsidies in eerdere jaren en het feit dat veel mensen de aankoop hebben uitgesteld met het oog op de nieuwe regeling, die al werd aangekondigd in het eerste voorlopige Kunduz-akkoord. Het budget voor de nieuwe regeling voor dit jaar is 22 miljoen euro. Voor volgend jaar is dat 30 miljoen euro. En als het geld op is dan is het ook echt op, zo waarschuwt de minister, ook als de zonnepanelen al besteld zijn. Verhagen raadt mensen daarom aan een ontbindende clausule in hun contract te laten opnemen: dat ze af kunnen zien van de aankoop als ze niet in aanmerking blijken te komen voor subsidie.

Genereus
Nog mooier zou zijn als leveranciers, zo lang nog niet bekend is dat het budget op is, zeggen: 'u krijgt in alle gevallen die 15% subsidie, ook als u buiten de boot blijkt te vallen.'

Update: Woordvoerder Maurits Harting  van AgentschapNL liet maandag weten: "Het maximum van 3,5 KWP is eruit gehaald. De installatie moet groter zijn dan 0,6 kilo Wattpiek, maar het maakt  niet uit hoe groot de installatie is. De maximumgrens ligt dus op het bedrag". Een antwoord liet lang op zich wachten. Volgens Harting is dit een gevoelig punt omdat er een subsidie-regeling wordt opgetuigd in een tijd dat er flink bezuinigd moet worden.

Copyright © Geldengroeb.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn