Willem-Alexander opent aardwarmte-centrale, Eneco gaat nieuwe boring doen

7 juni 2012 - Prins Willem-Alexander heeft donderdag de aardwarmte-centrale in Den Haag geopend. Hij deed dat door in het ketelhuis samen met zes kinderen van nabijgelegen basisscholen zogenaamd water op te pompen, waarna fonteinen in de voorgrond water gingen opspuiten. Er worden in eerste instantie zo'n 300 woningen op het net aangesloten. De bedoeling is dat dat er 4000 zullen worden, maar dat zal er de komende jaren niet van komen.

 

Tegenslag
Er zal in totaal zo'n 45 miljoen euro worden geïnvesteerd in het project door de zes partners, die zich hebben verenigd in Aardwarmte Den Haag: Eneco, Eon, de gemeente Den Haag, en drie woningbouwverenigingen.  Er is tot nog toe zo'n 15 miljoen euro in het project gestoken, zo zegt een medewerker van de organisatie. Het grootste deel van de investeringskosten, zo'n 30 miljoen, betreft de aanleg van het leidingennetwerk. Het leidingennet zal uitgerold worden naarmate de bouwprojecten opgeleverd worden. Op die manier gaan de investeringskosten gelijk op met de opbrengsten. Het project heeft veel tegenslag gekend. Zo kwam er gas met het warme water omhoog. Er is nu een hele installatie gebouwd om dit gas af te vangen. Ook is het aantal woningen dat is aangesloten vooralsnog erg laag.

Flexibiliteit
De doorgang van veel projecten in de omgeving van het aardwarmteproject is onzeker geworden door de malaise in de woningmarkt en de noodzaak van de gemeente om te bezuinigen. Daar komen nu nog de financiële problemen bij van woningbouwvereniging Vestia, een van de partners in het project. D66 raadslid Tobias Dander ziet het echter niet zo somber in. Hij verwacht dat de vraag naar woningen weer zal aantrekken omdat de bevolking van steden in de Randstad zal blijven groeien. Daarbij zal er met name veel vraag zijn naar de wat duurdere huurwoningen. Mensen zullen minder gauw kopen doordat een stijgende waarde van de woning niet meer gegarandeerd is en omdat ze meer flexibiliteit willen.

Te koud
Er wordt derhalve door iedereen naarstig gezocht naar manieren om de warmte van de centrale ook echt kwijt te kunnen. Probleem daarbij is dat de temperatuur van het water van de centrale in Zuidwest-Den Haag eigenlijk te laag is om oude woningen mee te verwarmen. Dat laatste vergt meestal een aanvoertemperatuur van 90 graden Celsius, terwijl het water van de centrale zo'n 70 graden is. Om die reden kan het water van de centrale ook niet gebruikt worden voor voeding van het bestaande stadsverwarmingsnet van Eneco. Er is wel een link tussen de twee stadsnetten, maar de bedoeling daarvan is om de levering van warmte te garanderen als de aardwarmte-bron eruit ligt.

Nieuwe boring
Eneco denkt er nu over om een aardwarmte-boringen te gaan doen in de Binckhorst, een vervallen industrie-terrein nabij het centrum van de stad. Daar zou dan dieper geboord worden, waardoor het water wel warm genoeg is om de warmte van die van de Eon-centrale te vervangen. Eneco heeft een vergunning om te boren, zoals we eerder schreven. Het industrie-terrein zou helemaal opgeknapt worden maar ook deze plannen zijn in het slop geraakt.

Waar blijft de warmte
Toch wordt er wel gedacht aan de levering van de warmte van de bestaande aardwarmte-centrale aan huizen in bestaande wijken. De Schilderswijk werd genoemd, maar dat is erg ver weg. Een optie is ook om bedrijven in het nabijgelegen industrie-terrein Kerketuinen/Zichtenburg aan te sluiten op het net, hoewel ook hier speelt dat de temperatuur mogelijk te laag is. Als de gemeente echter lang genoeg van tevoren aankondigt dat bedrijven zich kunnen aansluiten, dan kunnen die bedrijven zich er goed op kunnen voorbereiden. Een andere optie is om 'gegoede wijken' als het Statenkwartier erop aan te gaan sluiten. De particuliere eigenaren van deze woningen zouden dan wel verleid moeten worden, bijvoorbeeld door ze een flinke korting te geven op de WOZ-belasting, zo zegt Hein Twickler. Ziektekostenverzekeraars zouden getriggerd kunnen worden omdat verwarming met laagtemperatuur warmte gezonder is, volgens Twickler.

De bron
Twickler is niet zomaar iemand. Met hem is het allemaal begonnen, zo zeggen meerdere mensen en zo zegt hij zelf ook. Twickler was, voordat hij vorig jaar met pensioen ging, ambtenaar duurzaam bouwen bij de gemeente Den Haag. Hij dacht op een gegeven moment dat hij naar een congres over warmte uit de bodem ging, maar hij bleek op een congres over geothermie belandt te zijn, waar ook Victor van Heekeren aanwezig was, de voorzitter van de belangenvereniging. Daarna is hij gaan onderzoeken of de warmte die geleverd wordt door de gasgestookte centrale van Eon in het centrum van Den Haag vervangen kan worden door aardwarmte. Dat bleek niet mogelijk te zijn. Maar van het een kwam het ander. Op de plek waar de centrale nu gebouwd is zouden veel nieuwe woningen verrijzen en dat leek dus een uitgelezen plek te zijn om de centrale wel te bouwen.

Maar het blijft wennen: een aardwarmte-centrale midden in de stad.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn