Kunduz-akkoord naar Kamer, controversieel-verklaringen uitgesteld

23 mei 2012 - Het definitieve Kunduz- of Lente-akkoord wordt waarschijnlijk voor midden volgende week openbaar gemaakt. Dat kan worden opgemaakt uit opmerkingen die dinsdag werden gemaakt tijdens de 'regeling van werkzaamheden', voorafgaande aan de debatten. Alexander Pechtold (D66) en Arie Slob (CU) zeiden dat het akkoord naar de Kamer wordt gestuurd, "zodra het kan, zodra het is uitgeschreven".

Uitstel
De debatten in de commissies over wat controversieel wordt verklaard en wat niet, als gevolg van de val van het kabinet, werden om die reden met een week uitgesteld. De partijen die niet bij het Kunduz-akkoord betrokken zijn (PVDA, SP, PVV, SGP) vinden dat ze niet kunnen oordelen over de vraag of iets controversieel is of niet als ze niet de beschikking hebben over de tekst van dit akkoord. Ze hebben het gevoel dat ze minder informatie hebben dan de andere partijen. Die partijen konden zich blijkbaar vinden in dit standpunt.

Moetje
Het lijkt erop dat de Kunduz-coalitie (CDA, VVD, CU, Groenlinks en D66) nu ook wel móeten komen met de tekst van het akkoord. Want anders kunnen die vergaderingen volgende week weer niet doorgaan. Dan zullen we dus, als het goed is, ook meer te weten komen over de precieze afspraken die gemaakt zijn in het kader van duurzaamheid en energie. Zo is het (mij) niet helemaal duidelijk bijvoorbeeld of die heffing op aardgas nu een verhoging is van de energiebelasting of niet en of de 'kolenheffing' alleen bestaat uit het afschaffen van de huidige vrijstelling voor energieproducenten voor het betalen van de kolenbelasting of dat die nog uit een extra heffing bestaat. Woordvoerders van partijen willen hier geen antwoord op geven.

Zonnepanelen
Duidelijk lijkt inmiddels wel dat het BTW-tarief op zonnepanelen niet zozeer omlaag gaat, maar dat er een soort subsidie komt die gelijk is aan het verschil tussen het hoge en lage tarief (nu 13%, straks wellicht 15% van de aanschafprijs). Over de reden hiervoor zullen we dan mogelijk ook meer horen. Het heeft vast iets te maken met dat vermaledijde Europa.

Issues
Omdat er op energie- en watergebied op het moment geen hele grote issues spelen, zullen de gevolgen van de val van het kabinet op deze gebieden beperkt zijn. De voorbereidingen voor nieuwe energiewetgeving (in het kader van Stroom) zullen doorgaan, hoewel minister Verhagen nu niet meer een eerste nieuwe wet naar de Kamer zal sturen, zoals hij van plan was. Er zitten wel controversiële elementen in het Stroom-project (zoals de gedeeltelijk privatisering van de landelijke netbeheerders), maar vraag is of dat reden is om heel het project expliciet controversieel te verklaren. Het deel van de wetgeving over die privatisering zou toch nooit voor 12 september naar de kamer zijn gestuurd.

Schaliegas
Wel zal er discussie zijn over de vraag of het onderzoek naar schaliegasboringen controversieel moet worden verklaard. Dat onderzoek zou zo'n beetje nu opgestart moeten worden. Een vertegenwoordiger van Caudrilla, het bedrijf dat wil gaan boren naar schaliegas in Boxtel en Haaren, was speciaal naar Den Haag afgereisd om hier meer over te horen, maar hij was dus voor niets gekomen. Uit een procedure-vergadering dinsdag werd duidelijk dat de Kamer binnenkort wel een overleg over energie wil gaan houden.

Afghaanse provincie
Dat er gesproken wordt over Kunduz-akkoord en Kunduz-coalitie zit Pechtold overigens hoog. "Ik spreek hier niet namens een provincie in Afghanistan", zo zei hij vinnig, na een opmerking van Jeroen Dijsselbloem (PVDA) dat hij niet namens de SP en de PVV spreekt. Dijsselbloem had het wel steeds of Kunduz-akkoord, omdat dat een zekere negatieve connotatie heeft natuurlijk. Misschien moeten we het op de manier van Geenstijl doen en spreken over "The Akkoord Formely Known As The Kunduz-Akkoord", ofwel TAFKATKA.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn