Ook nieuw warmtenet in Rotterdam-boven de Maas

5 mei 2012 - Er komt ook een nieuw warmtenet in het gedeelte van Rotterdam boven de Maas. Dat is nodig omdat de warmtekrachtcentrale van Eon (Roca, Capelseweg) aan het einde van zijn levensduur is. De warmte zal worden gehaald van de afvalverbrandingsinstallatie van AVR (Van Gansewinkel) in Rozenburg, die ook warmte aan huizen en gebouwen in Rotterdam-Zuid gaat leveren.

Vergunningenhel
De aanleg van een pijp in Rotterdam Zuid staat al heel lang op de agenda, al bijna tien jaar in feite. Eerst zou de warmte geleverd worden door Shell (haakte af), toen door de afvalverbrandingsinstallatie van AVR aan de Brielselaan (werd gesloten), en nu dus door de installatie in Rozenburg. Er wordt nu daadwerkelijk gestart met de aanleg van het net van 26 kilometer, door Visser & Smit Hanab. De eerste stoompijp loopt van de installatie in Rozenburg naar het Maasstadziekenhuis, met een aftakking naar de Wilhelminapier.

Splitsing
Voor de aanleg is het Warmtebedrijf Rotterdam opgericht. Dit bestaat uit een Warmtebedrijf Infra en een Warmtebedrijf Exploitatie. Aandeelhouders van het eerste bedrijf zijn de gemeente Rotterdam, de provincie Zuid-Holland en een woningbouwvereniging. In het tweede bedrijf nemen de gemeente en Eon deel. De warmte in zuid zal geleverd worden door Nuon; die in noord door Eneco.

Vergunningenhel
De aanleg van de pijp neemt maar anderhalf jaar in beslag. Het vergunningentraject duurde langer. Ongeveer 90 vergunningen waren nodig, zo vertelde de directeur van het Warmtebedrijf van Eon tijdens een recente bijeenkomst. Dat was een hel. "We verlenen geen vergunning", zo zei iemand van de gemeente Rotterdam, dat dus eigenaar is van het Warmtebedrijf. "Maar u bent toch van de afdeling vergunningverlening?". Voor het leggen van een pijp door een dijk (van de Oude Maas) moesten tien vergunningen worden aangevraagd.

Blij
Van Gansewinkel is waarschijnlijk blij met de nieuwe afzetkanalen voor de warmte, want het zal veel extra omzet genereren. De kans is nu klein dat de installatie in Rozenburg, die niet erg efficiënt schijnt te zijn, snel gesloten wordt; geluiden die vorig jaar wel in de markt te horen waren. Er is grote overcapaciteit in de markt.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn