Grootste zonnestroom-centrale ter wereld (214MW) opgestart in India

26 april 2012 - In India is deze week het grootste zonnestroom-park ter wereld operationeel geworden. Het vermogen van het park is nu 214 MW. Er wordt nog verder aan de centrale gebouwd: uiteindelijk zal het vermogen 500 MW gaan bedragen, wat overeenkomt met de capaciteit van een middelgrote conventionele energiecentrale.

Baas boven baas
Tot nog toe was een park in China (Golmud Solar Park) met 200 MW het grootste park ter wereld. Overigens wordt er in Californië gebouwd aan een centrale met een vergelijkbaar vermogen, dus het record zal wellicht niet lang standhouden.

Woestijn
India wil in 2013 3% van de stroomvraag met zonne-energie produceren, wat een capaciteit vergt van 1000MW. In 2020 wil het land 15% van het verbruik op een duurzame manier opwekken, in vergelijking met 6% nu. Het nieuwe park is gebouwd in de woestijn van deelstaat Gujarat, in het noordwesten van India. Binnenkort start de overheid van deze deelstaat een project op om te zorgen dat mensen zonnepanelen op hun daken schroeven.

Wet van remmende voorsprong
Het interessante hiervan is dat landen als India op deze manier dus stappen overslaan, net als bij de telefonie, die wij in het westen wel hebben genomen en waardoor bij ons de wet van de remmende voorsprong is gaan gelden. In India hebben veel mensen in die gebieden geen elektriciteit en de aanleg van een groot stroomnet is zo goed al sonmogelijk. Die stap kan dus deels overgeslagen worden. Wij zitten hier nog vastgeklonken aan de grote gas- en kolencentrales en de bijbehorende uitgebreide infrastructuur en daar komen we niet zo makkelijk meer vanaf. Sterker nog, er worden nog steeds veel nieuwe kolen- en gascentrales bijgebouwd en organisaties als Tennet en het ministerie van Economische Zaken staan klaar om het bedje van de initiatiefnemers van deze centrales te spreiden.

Zonneschijn
Vraag is of dat verstandig is. Nu is het natuurlijk wel zo dat daar de zon wat vaker schijnt dan hier, dat de arbeidskosten daar laag zijn, en dat wij in Nederland helaas niet beschikken over een grote woestijn die we vol kunnen plempen met zonnepanelen. Dat kunnen redenen zijn om toch nog even vast te houden aan de oude vertrouwde strategie. Maar als de toekomst ook in het Westen er één is van louter duurzame energie, wat wel in de lijn der verwachtingen ligt, en ook het uitgangspunt is van veel beleid, dan is er sprake van een steeds grotere achterstand op landen als India en China. Wellicht is het daarom zo langzamerhand beter om te spreken van 'de ons voorbijgestreefde landen', in plaats van 'opkomende landen'.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn