VEH en Stichting Urgenda schudden markt weer op met nieuwe zonnestroom-acties

24 april 2012 - Mensen die zonnepanelen aan willen schaffen kunnen nu terecht bij de Vereniging Eigen Huis en bij de Stichting Urgenda. De VEH is bezig met de afronding van de eerste actie, die 10.000 mensen ertoe aanzette een offerte aan te vragen. De stichting Urgenda is begin april gestart met een nieuwe actie 'Wij willen zon, buren'. Hier wat achtergrond-informatie over beide initiatieven.

Reserve-bank
Ruim 10.000 mensen hebben een offerte aangevraagd bij de Vereniging Eigen Huis (VEH) voor het plaatsen van zonnepanelen op hun dak. Dit aantal had nog veel groter kunnen zijn; 4000 mensen zijn op de 'reserve-bank' geplaatst, zo zegt beleidsmedewerker Esther Zumpolle, tegen Energieenwater.net.

Maximum
De persoonlijke offertes zijn rond 17 en 18 maart met enige vertraging de deur uitgegaan. Eind maart werd Oskomera geselecteerd als installateur. De eerste tienduizend mensen kunnen tot 1 mei aangeven of ze op de offerte ingaan. Daarvoor moeten ze een waarborgsom van 100 euro overmaken via Ideal. Dit hebben nu 1600 mensen gedaan, zo zegt Zumpolle. Het maximum is 2500, hoewel het geen probleem is als dat aantal licht wordt overschreden. Oskomera gaat dan een definitieve 'maakwerkofferte' versturen. Oskomera is een bedrijf met het hoofdkantoor in Deurne (Noord-Brabant), dat in handen is van Montgomery, dat weer in handen is van ene Maarten Rietveld.

Nieuwe ronde
Op dit moment kunnen mensen zich al weer opgeven voor de tweede ronde die de VEH gaat organiseren. Vanaf mei zal hiervoor wederom een aanbieder geselecteerd worden. Dat kan Oskomera zijn, maar ook een ander bedrijf. Naar verwachting zullen de persoonlijke offertes voor deze tweede ronde in september de deur uit gaan, waarna in november de panelen geplaatst zouden kunnen worden. Dan zou Oskomera in principe klaar kunnen zijn met de plaatsing van de panelen bij de eerste 2500 mensen. Oskomera heeft al aangeven door te willen gaan, maar de VEH wil ook concurrenten een kans geven, aldus Zumpolle.

Buren
Ondertussen is de stichting Urgenda ook een nieuwe actie gestart. Na de eerste grote landelijke actie onder de naam 'Wij willen zon' zijn er acties geweest in verschillende gemeenten en provincies, zoals Noord-Brabant, Zuid-Holland en Groningen. De nieuwe actie vindt plaats onder de naam: 'Wij willen zon, buren'. Dat is omdat de mensen van het eerste uur nu als ambassadeurs kunnen optreden om hun buren, familie en vrienden warm te krijgen voor de installatie van zonnepanelen op het dak, zo zegt Symon Miedema van deze organisatie tegen Energieenwater.net. De tweede generatie is nu als het ware aan de beurt.

Prijsdaling
Dezelfde panelen als de vorige keer worden geleverd; die van het Chinese bedrijf Csun. De prijzen van de panelen zijn nu nog wat lager dan de vorige keer. Zo betaalt iemand die zes panelen met een vermogen van 1410 wattpiek bestelt nu 2250 euro, inclusief BTW en transport, tegen 2440 euro de vorige keer. In tegenstelling tot bij de VEH moet de afnemer zelf voor de installatie en de installateur zorgen. Miedema zegt dat sommigen dat wellicht een nadeel vinden, maar dat daar tegenover staat dat mensen verschillende offertes kunnen aanvragen en kunnen kiezen voor de goedkoopste aanbieder. Op de site van 'Wij willen zon' (www.wijwillenzon.nl) staat een lijst met installateurs die ervaring hebben met de montage van panelen van Wij willen zon, en met de bijbehorende omvormers. De installatiekosten liggen volgens Miedema tussen de 600 en 1000 euro.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn