Andere naam en andere molens om 'onsterfelijk' windpark in Noordzee van de grond te krijgen

19 april 2012 - Zou het er ooit van komen: de bouw van een groot windmolenpark in de Noordzee, ten noorden van Schiermonnikoog? Misschien wel, misschien niet. In ieder geval doet Typhoon Offshore, dat het project in handen heeft gekregen, zijn best. Het bedrijf kiest voor Siemens als leverancier voor de windturbines, zo laat het weten in een verklaring. Hiermee is de rol van Bard, die het project initieerde, helemaal uitgespeeld. De capaciteit van het park wordt vergroot, zo  schrijft Typhoon: van 600 MW naar... 600 MW.

Gemini
Typhoon Offshore is in handen van twee oud-bestuurders van Econcern: Dirk Berkhout en Dennis Lange. Het bedrijf kreeg het project in handen nadat Bard zich, al dan niet onder druk van de Nederlandse overheid, terugtrok. Bard kwam in financiële problemen. Bard trok in eerste instantie Typhoon Capital aan voor het regelen van de financiering van het park, nu is zusterbedrijf Typhoon Offshore dus trekker geworden van heel het project, dat ook van naam veranderd: Gemini-windpark is nu de term die nog veel over de lippen van Nederlandse politici zal gaan.

Vermogen
Er is een sloot subsidiegeld aan het project toegekend door oud-minister van Economische Zaken Van der Hoeven: meer dan 4 miljard euro. Toch is het lastig om aan financiering te komen. Banken staan niet meer in de rij. Mede om die reden heeft Typhoon nu besloten om de capaciteit van het park te vergroten, zo stelt het. Het bedrijf heeft nu gekozen voor windturbines van Siemens met een vermogen van 4 MW. Eerst zouden er twee parken van 300 MW komen, bestaande uit 120 molens van 5 MW. Nu wordt er gekozen voor 150 molens van 4 MW, is gelijk aan een vermogen van ... hé ook 600 MW. "Grootste Nederlandse zee-windpark krijgt 250.000 MWh extra capaciteit", zo schrijft het bedrijf in een ronkend persbericht.

Eenpoot
Dit is dus niet correct. De capaciteit blijft hetzelfde. Als het bedrijf spreekt over MWh dan heeft het over productie en niet over capaciteit. Mogelijk wordt de productie door het gebruik van de turbines van Siemens, gegeven de capaciteit van 600 MW, groter, wat alleen kan als de molens zodanig zijn dat ze vaker in het jaar draaien. Dit zou bijvoorbeeld kunnen als ze lichter zijn en makkelijker in beweging te zetten zijn dan die oude molens. Die oude molens zouden trouwens van Bard zelf zijn. Met de keuze voor Siemens is Bard dus definitief buiten spel gezet. De molens van Bard zijn bijzonder omdat ze drie poten in plaats van een poot hebben. Bard is nu bezig met de bouw van een eerste park in de Duitse Noordzee.

Onsterfelijk
Het kan dus nog wel even duren voordat Gemini er staat. Gemini verwijst natuurlijk naar de naam van het sterrenbeeld tweelingen. Het park zal mogelijk, net als toen Bard het in handen had, gaan bestaan uit twee parken die naast elkaar komen te liggen. Het sterrenbeeld is op zijn beurt weer vernoemd naar de onsterfelijke tweeling Kastor en Polydeukes, zonen van Zeus, de belangrijkste god uit de Griekse mythologie. Hopelijk betekent 'onsterfelijk' in dit geval niet dat het project een eeuwige belofte blijft zonder dat het ooit gerealiseerd zal worden. Maar het is wel zeker dat het nog heel lang zal gaan duren voordat het er daadwerkelijk staat.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn