Prins Willem-Alexander opent Pharmafilter bij Reinier de Graaf Gasthuis in Delft

11 april 2012 - Prins Willem-Alexander heeft woensdagmiddag bij het Reinier de Graaf gasthuis in Delft het zogenaamde Pharmafilter officieel geopend. Hij deed dat door een biologisch-afbreekbare bedpan in een vermaler te stoppen. Pharmafilter is een nieuw concept van afvalverwerking dat inhoudt dat zoveel mogelijk afval van het ziekenhuis vermalen wordt en dan wordt afgevoerd naar een lokale verwerkingsinstallatie. Het natte gedeelte wordt gezuiverd, zodat onder meer de medicijnresten eruit gehaald worden, en het vaste gedeelte wordt vergist, zodat er biogas ontstaat.

Tegen de vlakte
Prins Willem-Alexander kreeg voor de openingshandeling een uitgebreide rondleiding van de bedenker ervan: Eduardo van den Berg. Die geeft samen met Maikel Batelaan leiding aan het bedrijf Pharmafilter. Eerder was al een proefinstallatie op het terrein van het ziekenhuis gebouwd, maar nu staat er dus een definitieve installatie. Hoewel, definitief? Er komt een compleet nieuw ziekenhuis dat in 2015 klaar zal zijn en het oude gaat daarna tegen de vlakte. In het nieuwe ziekenhuis zal het concept nog meer geïntegreerd zijn dan in het bestaande ziekenhuis. In die nieuwe gebouwen zal het gezuiverde water namelijk weer worden teruggevoerd, zodat het kan worden hergebruikt, zo zegt directeur van de facilitaire dienst Robbert Jan van der Ent Braat tegen Energieenwater.net.

Aardappelzetmeel
De bedoeling is dat afval zoveel mogelijk wordt vermalen. Daarvoor worden allerlei nieuwe spullen bedacht zoals bedpannen, urinalen en borden en bestek gemaakt van afbreekbaar materiaal (aardappelzetmeel). Later zal het ziekenhuis wellicht ook gaan werken met lakens en handdoeken van afbreekbaar materiaal, zo zegt Van der Ent Braat. Maar eerst wordt nog een installatie voor het bedrijfsrestaurant gemaakt. Het grote voordeel van het concept is dat het de logistieke stromen binnen zo'n ziekenhuis fors beperkt. Er hoeven geen karretjes met afval meer rond gereden te worden. Zo is ook het hele idee ontstaan. Er was niet genoeg liftruimte om al het afval af te voeren. Verder is het werken met dergelijke wegwerp-bedpannen hygiënischer en is het goed voor het milieu. Warm water voor het afwassen van al die metalen bedpannen is niet meer nodig. Het werk voor de verpleegsters wordt aantrekkelijker.

Medicijnresten
Een groot voordeel, vooral voor de wat langere termijn. is ook dat de medicijnresten uit het afvalwater worden gehaald. De bestaande rioolzuiveringen, waar de stoffen anders terecht komen, zijn hier niet toe in staat, terwijl Europese richtlijnen op dit gebied wel steeds strenger worden. Hoogheemraadschap Delfland en het onderzoekscentrum van de waterschappen Stowa waren dan ook actieve participanten in het project, wat zo'n 3,5 miljoen euro heeft gekost. Verder levert het dus energie op. Met het biogas dat wordt opgewekt door de vaste stroom te vergisten kan ongeveer in 75% van de energiebehoefte worden voorzien. Meer energie-productie is mogelijk door winning van de warmte van het gezuiverde water. De bedoeling is dat steeds meer ziekenhuizen het concept gaan gebruiken. Er wordt al met meer dan dertig ziekenhuizen gepraat, zo zei Batelaan. Het verst daarmee is een ziekenhuis in Terneuzen.

Zie ook (voor abonnees):
Pharmafilter: afval, water, milieu, hygiëne, economie, logistiek en energie in een wonderlijke symbiose
En:
Pharmafilter, over twintig jaar waarschijnlijk gemeengoed in alle ziekenhuizen

Copyright © Geldengroen.net

 

 

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn