Eneco ziet af van bouw windmolens langs A4 bij Den Haag

23 maart 2012 - Eneco ziet af van de bouw van windmolens langs de A4 bij Den Haag. Dit meldt het college van B&W van de stad. Hiermee valt voor het college een belangrijke partij af bij het streven om een park langs de A4 te realiseren. Wel is er nog een individueel bedrijf in beeld dat één molen wil gaan bouwen langs de snelweg.

Voorspelbaar
Volgens Eneco waait het te weinig op die plek (aan de 'overkant' van de snelweg vanuit Den Haag gezien) en is er veel tegenstand te verwachten van omwonenden, zo schrijft het college in een recente notitie. De kosten van de bouw zijn daarmee te hoog in relatie tot die lage windopbrengst, zo heeft het energiebedrijf laten weten. Het college-bestuur wil nu andere partijen zover te krijgen een windmolenpark te bouwen op die plek, maar de kans dat dit gaan lukken is klein. Als Eneco er geen brood in ziet zullen andere partijen er waarschijnlijk ook geen brood in zien.

Ambities
Den Haag heeft grote ambities op het duurzame vlak (klimaatneutaal in 2040, en 35% CO2-reductie in 2020) maar tot nog toe komt er bitter weinig van de grond dat het halen van die ambities dichterbij brengt. Plannen zijn vaak halfzachte voornemens. In het coalitie-akkoord was afgesproken te kijken naar de mogelijkheid om 'tijdelijk' windmolens langs de A4 te plaatsen, waarbij tijdelijk in dit geval 20 jaar betekent. Te voorspellen was echter dat de bouw van molens op deze plek lastig zou worden. De stad kan wellicht beter inzetten op de bouw van molens voor de kust, of de participatie in de bouw van dergelijke parken door andere partijen.

Eenzame molen
Wel wordt er mogelijk nog een windmolen neergezet door een bedrijf, dat daar een bedrijfspand heeft. Dit bedrijf, Ceva Logistics, heeft een opdrachtgever die belangrijke eisen stelt aan de duurzaamheid van de bedrijven waarmee het zaken doet. Het bedrijfspand is lastig te verduurzamen en daarom heeft Ceva Logistics het plan opgevat om een molen van 100 meter te plaatsen. "Volgens planning wordt deze molen in 2013 in gebruik genomen", zo schrijft wethouder Baldeswight. (Ha, ha.)

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn