Kijk op de week: twee lichtpuntjes en twee deconfitures voor duurzame energie

23 maart 2012

Limburgse deconfitures
Het Nederlandse deel van zonnecelfabrikant Scheuten Solar is failliet verklaard door de rechtbank van Roermond, zo meldde de Limburgse zender L1 deze week. Het bedrijf was al in surseance van betaling. Er is ook nog een Duitse tak, die nog niet failliet is verklaard. Scheuten Solar is onderdeel van Scheuten, van oorsprong een glasproducent. Ook de glas-activiteiten blijven buiten het faillissement. Het bedrijf had grote plannen, net als het eveneens Limburgse bedrijf Solland Solar. In 2009 wilden Solland Solar, dat ook zo goed als failliet is, en Scheuten Solar nog fuseren. Die fusie is er nooit van gekomen.

Spiky
Spijkstaal komt in mei met een elektrische auto op de Nederlandse markt, zo zei directeur Werner Ghitti deze week tegen het Financieele Dagblad. De auto, de Spyk-e genoemd, moet 13.000 euro gaan kosten en daarmee de concurrentie kunnen aangaan met kleine brandstofauto's. De huidige elektrische auto's zijn volgens Ghitti de duur. "De consument is begrijpelijkerwijs niet bereid 40.000 euro of meer neer te tellen", zo zegt Ghitti tegen de krant. De auto zou geproduceerd gaan worden in Italië (oh jee!) en niet in Nederland. Pas in 2013 zou een deel van de productie plaats kunnen gaan vinden in de fabriek van Spijkstaal in Spijkenisse. Daarbij gaat Ghitti er blijkbaar vanuit dat de auto een succes wordt. Ghitti is de opvolger van de recent overleden Willem Heijboer. Spijkstaal, bekend geworden door de elektrische SRV-wagens, produceert al mondjesmaat elektrische vuilnisauto's, waar Van Gansewinkel er een paar van rond heeft rijden.

Afvlakking
Overigens meldde de Belgische krant De Tijd deze week ook dat Volvo tijdelijk stopt met de productie van de elektrische auto, de C30. Volvo weet nog niet of het de productie definitief stopzet. Dat hangt ervan af hoe de markt zich ontwikkeld. Het bedrijf heeft er echter weinig vertrouwen in. Volvo-directeur Kärrberg zegt tegen de krant : "Wij denken dat het marktaandeel van de elektrische auto over acht jaar met moeite op 1% uitkomt." Dit komt wel overeen met het beeld dat de opkomst van de elektrische auto aan het stagneren is.

Voor niets gaat de zon op
Eneco gaat zich toch weer begeven op het terrein van de installatie van zonnepanelen. Vorige week nog vernam Energieenwater.net nog dat Eneco de activiteiten van Ecostream op dit gebied stopzet. Deze week meldde het echter dat het een belang van 25% neemt in Zon-IQ. Met behulp van Zon-IQ wil Eneco het eigen product Zon&Zeker uitrollen. Met dat product wil Eneco alles in één keer regelen voor de klant die zonnepanelen op het dak wil: van de installatie tot de saldering van de opgewekte stroom. Voor de installatie wil Eneco Zon-IQ gaan inschakelen.
Zon-IQ bestaat nog maar een jaar en heeft als lijfspreuk: 'voor niets gaat de zon op'. Zon-IQ heeft hetzelfde concept: alles regelen voor de klant; ook financiering is mogelijk. Die klant kan daardoor ook meteen naar Zon-IQ gaan voor de bestelling van panelen. Eneco heeft er zin in en heeft alvast voor 1500 klanten zonnepanelen ingekocht. "Eneco wil zoveel mogelijk klanten nog voor de start van de zomer van zonnepanelen voorzien." Hopelijk rekenen ze zich niet te rijk. Solar Total is vorig jaar bijna failliet gegaan door de te riante inkoop van zonne-panelen.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn