Niet klimaatverandering maar overbevolking is het probleem, zo hoort Kamer bij presentatie E-book

20 maart 2012 - "Niet klimaatverandering is het probleem maar de overbevolking". Dit zei duurzaamheidsdeskundige Jan Juffermans dinsdag bij de presentatie van een E-boek 'Mijn hemel! Wat gebeurt er op aarde?', ten overstaan van een groot aantal Kamerleden. Het boek is niet op papier verschenen dus er viel, behalve een foldertje, niet veel te overhandigen. Maar het kan worden gedownload. Op het moment dat in een nabijgelegen kamertje Hero Brinkman zijn vertrek uit de PVV aankondigde werd in de Statenhal van de Tweede Kamer over problemen van een andere orde gesproken. "Mensen kunnen niet zonder de natuur, maar de natuur kan heel goed zonder de mens", zo waarschuwde Juffermans.

Ter inspiratie
Overbevolking en ook de hoge materiële consumptie leiden tot overbelasting van de aarde, zo zei Juffermans tegen een zo goed als voltallige commissie van Infrastructuur en Milieu. "De politiek kan daar iets aan doen." Natuurlijk sprak het onderwerp sommige Kamerleden (Liesbeth van Tongeren, Esther Ouwehand) meer aan dan anderen. Toch hoopt Juffermans dat alle Kamerleden zich zullen laten inspireren door het digitale boek en dat ze vragen gaan stellen aan de regering over hoe de de bevolkingsdruk kan worden teruggebracht en het energieverbruik kan worden verminderd. "Ik hoop dat het de urgentie aangeeft van de problematiek en dat er straks nooit gezegd wordt 'we hebben het niet geweten'."

Planeten
Op dit moment is de overbelasting (ook wel overshoot genoemd) volgens Juffermans 1,5; dat wil zeggen dat we eigenlijk een halve aarde teveel gebruiken. Het is te vergelijken met koeien in de wei. Eén koe per hectare is duurzaam, want dan blijft het gras lekker groen, maar als er drie of vier per hectare staan ontstaan er zwarte plekken in het veld. Met andere woorden: onze 'voetafdruk' is te groot. Zo is de voetafdruk van een Nederlander nu 6,2 hectare, terwijl er gemiddeld per persoon maar zo'n 1,5 hectare beschikbaar is. De problemen zijn niet nieuw. Mahatma Ghandi zei het al in 1948 toen een journalist vroeg of India na de onafhankelijkheid hetzelfde welvaartspeil als het westen moet gaan nastreven. "Hoeveel planeten aarde denkt u dat daarvoor nodig zijn?"

Voetafdruk
's Ochtends had Juffermans het E-book aan de burgemeester van zijn woonplaats Boxtel aangeboden, en meteen daarna was hij dus met de trein naar Den Haag afgereisd. Ook Gerrit Stegehuis van het Platform duurzame en solidaire economie en Quintijn Hoogenboom van de werkgroep Voetafdruk Nederland waren bij de presentatie aanwezig. Juffermans werkte tot 2010 bij de Kleine Aarde in Boxtel en heeft het project betaald uit de giften die hij bij zijn afscheid meekreeg. Hij houdt zich nu onder meer bezig met het berekenen van de voetafdruk van mensen. Het idee om met een E-boek te komen was hem ingegeven door zijn kinderen, zo zei hij. Het boek bevat talrijke linken naar belangrijke rapporten of projecten. Lezers kunnen meteen naar de websites van deze projecten doorklikken, wat ook weer een voordeel is van een E-book.

Tips
Juffermans heeft ook allerlei tips: "Gebruik bijvoorbeeld biologische producten, zoveel mogelijk plantaardig en uit eigen regio. Vergroot je wooncomfort door duurzame renovatie van je huis en profiteer van zon- en windenergie. Reis rustig in het openbaar vervoer." En: "Ga zo mogelijk een of twee dagen korter werken, zodat je tijd hebt voor je familie en vrienden, om vaker te fietsen of te voet te gaan, klussen te doen zoals onderhoud, reparaties en het telen van je eigen groente en onbespoten bloemen."

Koorts
Liesbeth van Tongeren van Groenlinks was wel echt geïnteresseerd. Hoewel de partij zelf de nadruk altijd legt op klimaatverandering kan Van Tongeren zich vinden in de stelling dat overbevolking het echte probleem is. Net als koorts een teken is van een gezondheidsprobleem is klimaatverandering een gevolg van de bevolkingsgroei, zo zei ze tegen Energieenwater.net. Van Tongeren kwam overigens net terug uit Bangladesh, waar ze de mogelijke gevaren van klimaatverandering en overbevolking aan de lijve had ondervonden. Ze zat nog helemaal vol van de ervaringen. "Vrouwen verdrinken het vaakst", zo zei ze, "want die kunnen niet zwemmen met die onhandige sari's om hun lijf gewikkeld." (Later meer hierover bij Energieenwater.net.)

Te druk
Probleem is dat er nauwelijks over de grote onderwerpen van deze tijd in de Kamer gediscussieerd kan worden. Van Tongeren probeert al tijden een debat in de Tweede Kamer op de agenda te zetten over de steeds duurder wordende olie en de noodzaak om, alleen al om die reden, over te schakelen op duurzame energie, maar de coalitiepartijen blokkeren dit vooralsnog. "Je moet met kleine onderwerpen beginnen", zo zegt ze, "zoals de schaliegaswinning in Boxtel en de hoge prijs aan de benzine-pomp. Later kan je het onderwerp dan groter maken." Vooralsnog heeft de Kamer het echter nog even te druk met het vertrek van een weerspannig Kamerlid uit een weerspannige partij, die trouwens ontkent dat er zoiets als een klimaatprobleem is.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn