Het regent nieuwe duurzame initiatieven, waarin u kunt investeren. Een summier overzicht met enkele kanttekeningen

4 september 2015 - Het regent op dit moment interessante duurzame energie-projecten, waarin u financieel kunt deelnemen, ondanks de weigering van onze regering om daadkrachtig te investeren in het omlaag brengen van de CO2-uitstoot. Hieronder een korte opsomming, met slechts enkele goed- en afkeurende opmerkingen. :-)

Windmolens in Achterhoek
Een interessant project op dit moment is dat van Agem, de energiecoöperatie voor de Achterhoek. We hebben nog ooit het openingsfeestje bijgewoond. Er wordt op dit moment aan een windmolenpark gebouwd in Netterden, in de hoek van de Achterhoek tegen Duitsland. Het park zal bestaan uit zes molens van 2 MW. U kunt obligaties kopen van 250 euro per stuk, met een looptijd van 7 jaar. De 'transactiekosten zijn 7,50 euro per obligatie (fors!). Het effectief rendement is daarmee 4%.
Omwonenden hebben recht op een hoger rendement van 5,5%. Daarvoor moet u in een bepaald postcode-gebied wonen. Verder is er een korting van 100 euro voor mensen die klant zijn van Agem. De obligaties worden uitgegeven door Windpark Netterden BV en er kan worden ingeschreven via de website duurzaaminvesteren.nl. Er zijn verschillende pagina's voor mensen die geen klant zijn van Agem, die wel klant zijn, en voor omwonenden. Dit maakt het wel een beetje verwarrend.


Zonnepanelen op Ameland
Op Ameland verrijst een groot zonne-energiepark, nabij het vliegveld op de westkant van het eiland. Het park wordt maar liefst 6 MW groot, en zou daarmee het grootste van Nederland worden. Betrokken zijn de Amerlander Energie Coöperatie (AEC), de gemeente Ameland (die zorgt voor de inpassing en de vergunningen) en Eneco.
Het park wordt gebouwd onder de vlag van Zonnepark Ameland, waarin de drie parken een gelijk belang hebben. De bouw start al in september en begin volgend jaar zou de centrale klaar moeten zijn. Die wekt dan energie op voor zo'n 2000 huishoudens. Het park kost zo'n 7,5 miljoen euro. Hiervan wordt 2,5 miljoen opgebracht door het Waddenfonds. Verder springt de provincie Friesland bij. Mogelijk dat mensen in de toekomst obligaties kunnen kopen. Dit plan is echter nog niet definitief, zo zegt directeur Johan Kiewiet van AEC tegen de vereniging Eigen Huis. Als het nu nog niet definitief is zal het waarschijnlijk niets worden. Persoonlijk zou ik niet investeren in een project waar Eneco bij betrokken is; de constructie gaat waarschijnlijk erg lijken op die van andere projecten van Eneco, en daar was ik niet enthousiast over. Als Eneco erbij betrokken is, is het geld van particulieren niet echt nodig, en verdient Eneco waarschijnlijk op uw participatie.

 


Zonnepanelen op voetbalstadion
Enkele weken terug schreven we over het project van ZonnepanelenDelen, dat een dak van een bedrijfspand op industrieterrein Forapak wil vol leggen met zonnepanelen. De financiering van dit project is inmiddels rond, zo meldt de organisatie.
Er is nu een nieuw project in de maak: FC Volendam wil samen met de stichting 1miljoenwatt, zonnepanelen leggen op het dak van het stadion van de voetbalclub. Het is de bedoeling dat hier maar liefst 1.059 panelen op komen te liggen. De stichting 1miljoenwatt was betrokken bij de plaatsing van panelen op het Euroborg-stadion in Groningen. Het project wordt gepromoot door ZonnepanelenDelen, dat weer zorgt voor het bij elkaar halen van het geld. Ditmaal wordt aangesloten niet bij Greenchoice, maar bij Qurrent. Net als bij het andere project zou ik zeggen: koppel investeringen in duurzaam niet aan een overstap naar een andere leverancier. Zie die twee los van elkaar, ook al zeggen de initiatiefnemers dat het rendement hoger is als u naar het specifieke bedrijf overstapt.

Hier vindt u meer informatie over dit project.

ZonnepanelenDelen maakt verder melding van de plaatsing van 172 zonnepanelen op het dak van een clubhuis van een tennispark in Kralingen en bij de stadsboerderij Uit je eigen stad in Rotterdam. Hier meer informatie over het project in Kralingen (Rotterdam), waar Greenchoice bij betrokken is.
Op 9 oktober wordt een zojuist aangelegd zonnepanelendak op de stadsboerderij geopend. De stadsboerderij ligt op een onooglijke plek bij het Marconi-plein aan de Merwedehaven, tegen Schiedam aan. Het restaurant is wel gezellig. Overigens was er nogal wat stormschade, een van de kassen was ingestort.

 


Studies voor bouw windmolenparken voor kust van Zeeland afgerond
De voorbereidingen voor de bouw van een aantal windmolenparken voor de kust van Zeeland is in volle gang, zo leert ons een persbericht van Blix, een adviesbureau op het gebied van windenergie. Blix heeft er samen met overheidsorganisatie RVO voor gezorgd dat de studies naar het gebied waar de parken moeten verrijzen is afgerond. Er komen in eerste instantie tenders voor de bouw van twee parken van 350 MW. De tenders, die commerciële partijen in staat stellen zich in te schrijven voor de bouw van de parken, start naar verwachting in december. Later komt daar nog eens 700 MW bij.
In deze projecten kunt u niet deelnemen. Die zijn echt alleen maar voor de grote jongens, wat wel jammer is, want om één of andere reden heb ik het gevoel dat het dan minder duurzaam is. Overigens vraag ik me af waarom die parken steevast Borssele (I, II, etc.) worden genoemd, aangezien ze helemaal niet dicht bij het dorpje Borssele liggen.

Hier het persbericht


Windmolens voor Belgische kust
Verder is er nog nieuws over de bouw van een nieuw windmolenpark, Nobelwind, voor de Belgische kust door Meewind, waar ik eerder over geschreven heb. Alles is klaar voor de financial close, zo lijkt het, maar ze hebben nog niet genoeg geld binnen. Er kan nog 5 miljoen geïnvesteerd worden. Overigens zal de bouw wel doorgaan, want als het geld niet door ons bijeen wordt gebracht investeren ze zelf, zo blijkt uit het bericht in de nieuwsbrief.

Jurgen Sweegers

Adviesbureau Geldengroen.net

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn