Bemoedigend: ING's Ralph Hamers praat over klimaatverandering, cijfers waren goed

7 augustus 2015 - ING presenteerde deze week tweede-kwartaal en halfjaarcijfers. Opmerkelijk is dat bestuursvoorzitter Ralph Hamers van ING relatief uitgebreid stil stond bij klimaatverandering en duurzame energie. Hij zei het volgende: "I also think it's our obligation to support positive sustainable change in our society. The topic close to my heart is taking action on climate change. ING contributes by helping our clients to make the transition to sustainable energy generation."

Obligaties
Hamers noemde vervolgens enkele voorbeelden van de bijdragen van ING aan een transitie naar een duurzame energie-maatschappij. Het bedrijf hielp de landelijke netwerkbeheerder Tennet bij het plaatsen van een miljard euro aan obligaties, ter financiering van de aanleg van kabels naar windmolenparken op zee. Verder heeft ING de bouw van een waterkrachtcentrale in Indonesië gefinancierd en telecom-torens in Zuid-Afrika die op zonne-energie draaien. Op zich allemaal niet heel erg indrukwekkend, maar het belangrijkste is dat Hamers er uitgebreid bij stil stond. De bank denkt blijkbaar dat het in zijn voordeel is om zich op dit punt te profileren.

Stevige winst
De resultaten van ING over het tweede kwartaal en de eerste helft van 2015 waren goed, zo lijkt het. Het bedrijf kreeg er 600.000 klanten bij, waarvan 250.000 klanten behalve een rekening nog andere diensten afnamen. De omzet steeg van 7,6 miljard in de eerste helft van 2014 naar 8,5 miljard dit jaar. De nettowinst in het eerste half jaar bedroeg 3,1 miljard, een stevige winst die niet goed te vergelijken is met de 850 miljoen euro verlies in de eerste helft van vorig  jaar, dat het gevolg was van bijzondere afboekingen.

Duitsland
Hamers besteedde ook relatief veel aandacht aan Duitsland. Hij is blij met de vooruitgang die daar geboekt wordt. Hamers melde dat het uitstaande leningenbedrag in de Duitse zakelijke markt boven de 10 miljard euro uitkwam, meer dan negen keer zoveel dan vijf jaar geleden. Aan particulieren wordt nu meer dan een miljard uitgeleend. De divisie daar wordt langzaam omgevormd van een 'depositobank' (spaarbank) naar een meer volwassen integrale bank. Dat is een goede zaak natuurlijk. Als er één land is waar het goed is om voet aan de grond te krijgen is het Duitsland. Groei daar zal waarschijnlijk een stevige basis hebben (behalve bij Imtech natuurlijk, maar dat is een ander verhaal).

Omslag
Onder beleggers was er gezeur over een lagere rentemarge, het verschil tussen de rente die ING ontvangt van leners en die het bedrijf betaalt aan spaarders. Die daling lijkt me niet zo heel relevant, vooral omdat het bedrijf die marge waarschijnlijk goeddeels in eigen hand heeft. Als er klanten moeten worden gewonnen zal het bedrijf de leenrente wat verlagen en de spaarrente wat verhogen. Als het winst nodig heeft zal het het omgekeerde doen. Veel belangrijker is of de bank de omslag naar een moderne duurzame bank weet te maken die in de smaak valt bij onder meer jongeren, ZZP-ers en moderne, duurzame bedrijven, klein en groot. Alleen dat garandeert dat het bedrijf overleeft. En daar ziet het nu dus wel naar uit.

Pride
Er is ongetwijfeld nog een hoop mis bij de bank. Zo was de verhoging van het salaris van Hamers begin dit jaar hoogst ongepast. Toch lijkt het bedrijf op de goede weg te zijn. De bank lijkt de naargeestigheid van de NMB-bank en de megalomanie van wat er na kwam achter zich te laten. De woorden van Hamers over duurzame energie getuigen van een nieuw elan. Een ander teken daarvan is plaatsing van de foto van de ING-boot die meedeed aan het homo-evenement Gay Pride, prominent op de home-page van ING.com.

Jurgen Sweegers

Adviesbureau Geldengroen.net

Copyright © Geldengroen.net

 

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn