Reactie Zwang op onrechtmatige verkoop Nuon: Ik ben weggezet door huidige aandeelhouders

14 april 2016 - De banden tussen Greenspread en Greencrowd zijn niet zo innig meer als ze ooit waren. Dat zegt ondernemer Jan Willem Zwang in reactie op het artikel over de mogelijke onrechtmatige verkoop van warmte-installaties door Nuon aan Greenspread. "Waar Greenspread en Greencrowd tot en met mijn vertrek inderdaad ‘zusterbedrijven’ waren, is de relatie nu beperkt tot de zakelijke verhoudingen." Hij vindt het jammer dat Greenspread sinds zijn vertrek bijna geen gebruik meer maakt van crowdfunding om zo mensen te betrekken bij duurzame energieprojecten.

Weggezet
Zwang, nu dus alleen eigenaar van Greencrowd, is naar eigen zeggen een paar keer teruggefloten toen hij nog mede-eigenaar was van Greenspread. Dat komt zo. De opbrengsten van de warmte-projecten die Greenspread had overgenomen waren "mooi".  Greenspread had de installaties voor een appel en een ei kunnen kopen omdat Nuon flink had afgeboekt. Zwang wilde met die royale opbrengsten "maatschappelijk omgaan". Een deel kon terugvloeien naar de bewoners zodat die niet de volle mep hoefden te betalen. Ook wilde hij de participatie onder bewoners versterken door hen te laten meedoen aan crowdfunding.

Eigen rendement eerst
Daarvan is allemaal niets van gekomen. De tarieven zijn op standje 'maximaal' gezet. "Greenspread gaat voor het eigen rendement."  Er is wel gecrowdfund, maar niet onder bewoners. En het bedrag is lager geworden dan de bedoeling was. In eerste instantie is 255.000 euro opgehaald en in de tweede ronde kwam er 100.000 euro, en geen 450.000 zoals dat in de prospectus stond. Greencrowd heeft wel een bedrag van 450.000 opgehaald maar dat was voor een recovery-project van Eteck in Goes. Inmiddels doet Greenspread nauwelijks meer aan levering en crowdfunding.

Doel
Zwang richt zich naar eigen zeggen op het koppelen van lokale duurzame-energieproductie aan lokale afname en financiering hiervan met lokaal geld. Hij vroeg een leveringsvergunning aan in de tijd van Greenspread en ontwikkelde het crowdplatform. Zijn doel raakte meer en meer uit beeld bij Greenspread.

Eigen pad
Zwang kon zijn ei dus niet meer kwijt en verkocht zijn aandelen. Eigenaars van Greenspread zijn nu Michael Fraats (ex-Trianel) en Martin Marquering (ex-Econcern). Zij hebben ieder ongeveer een zesde van de aandelen. De rest is eigendom van Enfuro Ventures, dat in handen is van Erik Schut en Ruud Rijbroek.

Craydon
Zwang zegt dat het kan kloppen dat Greenspread niet voldeed aan de solvabiliteitstest van Graydon ten tijde van de koop van de warmte-installaties (zoals ik in het vorige stukje stelde) maar dat er, als die test nu opnieuw gedaan wordt, mogelijk wel aan voldaan wordt. Het warmtebedrijf van Greenspread is volgens Zwang solide gefinancierd. Volgens Zwang mogen de eigenaren niet zomaar geld onttrekken aan het bedrijf omdat het volgens de financieringsovereenkomsten aan bepaalde eisen moet voldoen.

Vragen
Dat laatste moet ik nog even zien. De rendementen zijn zo mooi dat mogelijk makkelijk aan die eisen wordt voldaan. Wat gebeurt er met het overtollige geld? En, als er ineens mega-investeringen moeten worden gepleegd doordat installaties kapot gaan. Wat gaat er dan met het bedrijf gebeuren?

Jurgen Sweegers
Kenniscentrum Geldengroen.net
Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn