Centrica raakt Oxxio aan de straatstenen niet kwijt

31 juli 2010 - Het is het Britse energiebedrijf Centrica nog niet gelukt om de Nederlandse energieleverancier Oxxio te verkopen. Centrica kondigde vorig jaar al aan dat het van het bedrijf af wil omdat het zich op de Britse en Amerikaanse activiteiten wil concentreren. Twee andere Europese dochters zijn al wel verkocht. Het blijkt nog niet zo makkelijk om de Nederlandse dochter te verkopen, mogelijk door bepaalde boekhoudmethoden.

Geen vaste voet op Europese bodem
Centrica kocht Oxxio in 2005 voor 137 miljoen euro. Het was de tijd dat het ene na het andere Nederlandse energiebedrijf verkocht werd en er werden grote bedragen geboden. Centrica, voortgekomen uit British gas, wilde met Oxxio vaste voet op Europese bodem krijgen. Opmerkelijk dus dat het bedrijf nu al van Oxxio af wil. Hoeveel huishoudens precies energie afnemen van Oxxio is moeilijk te zeggen want de aantallen die het bedrijf zelf geeft lijken overdreven te zijn.

Naam zuiveren door hem op te heffen
Oxxio was kort voor de overname gevormd door een samenvoeging van de nieuwe energiebedrijven Durion en Energiebedrijf.com. Durion had een negatieve naam gekregen door verwerpelijke wervingsmethoden en op deze manier kon het bedrijf een nieuwe start maken. Oxxio zou eigenlijk naar de beurs worden gebracht, maar dat ging niet door. De overname door Centrica stelde de oprichters alsnog in staat om te cashen. Ook Oxxio is trouwens altijd beschuldigd van dubieuze werveringsmethoden. Zo zou het bedrijf mensen zonder dat ze het wisten hebben overgezet naar het eigen bedrijf, wat in de energiesector mogelijk is.

Zekere systemen en rapportage-zaken
Centrica geeft een cryptische verklaring voor het uitstel van de verkoop. Er zijn 'zekere systems and reporting issues die geadresseerd zijn voordat Oxxio via een veiling verkocht kan worden', zo stond te lezen in het halfjaarbericht. Mogelijk doelt het bedrijf hier op bepaalde boekhoudmethoden. Oxxio voert namelijk sinds jaar en dag marketingkosten op als investeringskosten, zodat het die over een aantal jaren (in de toekomst dus) kan afschrijven. Dit schrikt potentiële kopers en financiers mogelijk af. Want als de marketinginspanningen niet tot veel nieuwe klanten leiden of als klanten snel weglopen zit het bedrijf in de toekomst met veel kosten zonder dat daar opbrengsten tegenover staan.

Soort zoekt soort
Het was waarschijnlijk ook de reden dat een beursgang destijds afketste. Beleggers begonnen net oog te krijgen voor dergelijke 'opblaastrucs' van bedrijven. De Nederlandse Energiemaatschappij, tegenwoordig ook wel NL Energie geheten, bedient zich overigens van dezelfde truc. NL Energie zou geïntereseerd zijn in aankoop van Oxxio, maar zou de financiering niet rond kunnen krijgen, mogelijk om dezelfde reden.

Jurgen Sweegers
Kenniscentrum Geldengroen.net

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn