DSM verkoopt kunstmestbedrijf na ontvangst van 48 miljoen van de staat

16 mei 2010 - DSM gaat het dochterbedrijf DSM Agro, samen met nog een ander bedrijf, verkopen aan het Egyptische bedrijf Orascom. DSM Agro produceert kunstmest. Het aankopende bedrijf, Orascom, is het grootste beursgenoteerde Egyptische bedrijf. Het bestaat uit twee delen: een bouwbedrijf, dat zich vooral bezig houdt met de aanleg van infrastructuur, en een kunstmestdivisie. DSM is zich in rap tempo aan het ontdoen van alles wat met bulkchemie te maken heeft.

Buit is binnen
De verkoop komt op een moment dat DSM net een forse schadevergoeding van de staat heeft geïncasseerd. In 2008 werd de milieuvergunning van de fabriek van DSM Agro in IJmuiden ingetrokken. Het kabinet wilde een einde maken aan het transport van amoniak van de locatie van DSM in Geleen naar IJmuiden. Amoniak is de grondstof van salpeter, waarmee kunstmest gemaakt wordt. Maar geen nood. DSM kreeg een schadevergoeding van 48 miljoen euro. Voor dat bedrag kon het één van de twee salpeterzuurfabrieken afbouwen en weer opbouwen in Geleen. Naar het schijnt is het bedrijf daar nu druk mee bezig.

Zit hier een luchtje aan?
Tweede Kamerlid Poppe van de SP vertrouwt het niet: verkoop van het bedrijf net nadat er een bedrag van 48 miljoen euro is gebeurd. Hij heeft vragen gesteld aan minister Huizinga van Vrom. Poppe denkt dat de verkoopprijs gedrukt is door deze extra bijdrage van de overheid. Het feit dat DSM een boekverlies op de verkoop heeft geleden zou hierop duiden. Volgens de minister staat de schadevergoeding echter los van de verkoop en, trouwens, die kan die ook niet meer teruggevorderd worden. Huizinga stelt dat de afspraken uit het convenant dat in 2008 is gesloten gewoon worden nageleefd.

Jurgen Sweegers
Kenniscentrum Geldengroen.net

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn