Principeakkoord tussen de Nederlandse Staat en Deutsche Bank over verkoop HBU

21 oktober 2009 - Het ministerie van Financiën en Deutsche Bank hebben gisteren een principeakkoord bereikt over de verkoop van Hollandsche Bank-Unie (HBU). Ook dertien advieskantoren en IFN Finance zullen volgens dit akkoord overgaan naar de Deutsche Bank. Het plan moet nog wel worden goedgekeurd door de Tweede Kamer en door de raad van commissarissen en directie van ABN Amro. De directie heeft laten weten mee te werken aan de totstandkoming van een koopovereenkomst.

Harde eis
De Europese Commissie had de verkoop van HBU als eis gesteld voor de voorgenomen fusie tussen Fortis en ABN Amro. Op die manier wil de Commissie voorkomen dat er na de fusie te weinig banken op de Nederlandse markt overblijven. Eurocommissaris Neelie Kroes stemt in met het verkoopplan, zo heeft ze al laten weten. Als de partijen daadwerkelijk tot een akkoord komen en als dat wordt goedgekeurd dan kan Gerrit Zalm verder werken aan de fusie tussen ABN Amro en Fortis.

Zekerheid
De vakbonden zijn blij met het principeakkoord. Voor de ongeveer 1400 medewerkers van HBU betekent het dat ze nu eindelijk weten waar ze aan toe zijn. De verkoop van HBU hangt al in de lucht sinds dat Fortis de plannen bekend maakte om het Nederlandse deel van ABN Amro over te nemen. De Europese Commissie wilde ook daarvoor alleen toestemming geven als HBU werd verkocht. Maar de partijen konden het maar niet eens worden. Een paar weken geleden liep Deutsche Bank nog weg van de onderhandelingstafel.

Jurgen Sweegers
Kenniscentrum Geldengroen.net

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn