Olieprijs gaat crescendo, net als aandelenmarkten

3 november 2009 - De olieprijs is gisteren op de goederenbeurzen weer iets gestegen. De prijs van een vat West-Texaanse olie (WTI) klimt daardoor weer aardig in de richting van de 80 dollar. Vorige week werden deze hoge niveaus ook al bereikt maar door inzinking op de aandelenmarkten vorige week viel ook de olieprijs weer terug. De inzinking bleek echter van korte duur want de aandelen trokken maandag weer aan.

Olie als financieel product
De olieprijs is de laatste maanden, meer dan voorheen, gerelateerd aan de bewegingen op de aandelenmarkt. Handelaren op beide markten laten zich vooral leiden door de economische vooruitzichten. Zijn er tekenen van herstel van de economie dan kopen ze aandelen, maar ook olie in. De verwachting is dat er met een aantrekkende economie ook meer olie verbruikt zal worden en dat de vraag naar olie dus stijgt. De aanbodkant van de oliemarkt en cijfers over de daadwerkelijke vraag right now lijken nauwelijks meer mee te doen. Gisteren kwamen er gunstige cijfers uit Amerika en dus kregen de handelaren er weer een beetje vertrouwen in.

Dat belooft wat voor de toekomst
De prijs van olie is dit jaar al zo'n 75% gestegen. Er was een dieptepunt in het voorjaar toen de zogenaamde kredietcrisis iedereen erg somber maakte. Daarna steeg de prijs naar 70 dollar per vat, waar die lange tijd bleef liggen. De olieprijs is van grote invloed op de huishoudportemonnee omdat de benzineprijzen er afhankelijk van zijn, maar ook de gas- en elektriciteitsprijzen. Door de daling van begin dit jaar verlaagden de energiebedrijven hun prijzen op 1 juli. De komende weken gaan ze hun prijzen voor het eerste half jaar van 2010 vaststellen.

 

Jurgen Sweegers
Kenniscentrum Geldengroen.net

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn