NMA pakt meelsector en Limburgse bouwbedrijven aan

16 januari 2010 - De boterham kan wel eens te duur betaald worden. De NMA heeft namelijk het "sterke vermoeden" dat bedrijven in de meelsector een kartel vormen, waardoor de prijzen hoger zijn dan ze zouden moeten zijn. Dat zei directeur Kalbfleisch van de NMA donderdag bij de presentatie van de agenda voor de komende jaren. De NMA gaat onderzoek doen naar het mogelijke kartel. Ook andere verwerkende industrieën moeten op hun tellen passen, want het ontstaan van kartels in deze industrieën is groot. De reden is dat er vaak maar een beperkt aantal grote bedrijven actief is en dat het product homogeen is.

Op tellen passen
Een andere sector die de NMA in de gaten gaat houden is de zorgsector. Hier is de concurrentie nog maar net op gang gekomen; maar toch vindt de NMA het al nodig om te onderzoeken of de marktpartijen zich aan de spelregels houden. Bedrijven moeten nu wel weten hoe het zit. Het is net als bij een nieuwe baan; dan weet je na een jaar ook hoe het werkt, zo zei mede-directeur Henk Don (voormalig directeur CPB), die zelf ook pas begonnen is bij de NMA. Toevallig heeft het kabinet er vrijdag voor gekozen om ook concurrentie tussen ziekenhuizen mogelijk te maken.

Geen versoepeling
Een aantal concrete onderzoeken naar laakbaar gedrag lopen al. Zo is er het vermoeden van prijsmanipulatie bij de gedwongen verkoop van huizen (van mensen die hun hypotheek niet meer konden betalen), waardoor deze mensen ook nog te weinig krijgen voor hun huis, en kunnen Limburgse bouwondernemingen binnenkort een brief in de bus ontvangen. Het laatste onderzoek vindt zijn oorsprong in informatie van het Openbaar Ministerie, die daarvoor telefoons heeft afgeluisterd, zo zei Kalbfleisch. Hij waarschuwde maar alvast dat de toezichthouder zich niet soepeler zal opstellen nu het zo slecht gaat met de economie.

Jurgen Sweegers
Kenniscentrum Geldengroen.net

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn