Huis in Haarlem, Amsterdam, Ede en Apeldoorn was slechte belegging

1 maart 2010 - Prijzen van verkochte koopwoningen lagen in januari 5,3% lager dan een jaar geleden, zo meldt het Kadaster, waar elke transactie wordt geregistreerd. De verschillen tussen regio's en steden zijn groot. Zo daalde de prijzen in Groningen met slechts 1.1% terwijl de kopers van woningen in Noord-Holland spekkoper waren: zij hoefden 8,6% minder te betalen dan een jaar geleden. Positief voor de markt als geheel is weer wel dat de prijzen van maand op maand wel licht omhoog gaan. Zo was de prijsstijging ten opzichte van december 0,2%.

Haarlem en Ede uit de gratie
De prijsdaling van Noord-Holland is vooral toe te schrijven aan die in de belangrijkste Noord-Hollandse steden. In Haarlem doken de prijzen maar liefst 13% de diepte in, terwijl in Amsterdam 6% minder hoefde te worden betaald voor een bestaande koopwoning. Andere steden waar de stenen goedkoper werden, zijn Ede (13%), Den Bosch (7,5%), Apeldoorn (8,1%) en Dordrecht (6,8%). Emmen, Haarlemmermeer en Zwolle waren populair: daar gingen de prijzen omhoog.
Het Kadaster maakt ook onderscheid tussen verschillende type woningen. Duurdere woningen (vrijstaand) verloren het meeste van hun waarde (8,7%), terwijl de waardedaling van tussenwoningen tot 3,5% beperkt bleef.

Hobbelige verkopen en hypotheken
Natuurlijk daalde ook het aantal transacties. In januari werden er 7700 woningen verkocht, ruim 11% minder dan een jaar eerder. In heel 2009 zijn er iets meer dan 120.000 woningen verkocht. Er waren opvallende bobbels in het aantal transacties in juni en in december. In december van vorig jaar gingen er 15.000 woningen van hand tot hand. De hypotheekmarkt volgt de huizenmarkt op de voet. In januari werden er 15.000 hypotheken afgesloten of overgesloten, tegen 17.000 een jaar eerder. In heel 2009 werd er 250.000 keer bij de notaris aan de deur geklopt, tegen 370.000 keer een jaar eerder. In juni en december waren er weer opvallende bobbels.

Jurgen Sweegers
Kenniscentrum Geldengroen.net

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn