Ahold heeft nauwelijks last van recessie en concurrentie

17 maart 2010 - Supermarktconcern Ahold merkt natuurlijk ook wel dat het wat minder gaat met de economie. Klanten hebben meer dan anders interesse in koopjes en goedkope artikelen en die brengen minder geld in het laatje. Maar toch lijkt de recessie Ahold nauwelijks te raken. Dat bleek uit de cijfers die het bedrijf vorige week presenteerde. De omzet van het concern steeg met 9% naar 28 miljard en de winst bleef ook op peil, afgezien van incidentele factoren. Mensen blijven Ahold aardig trouw.

Bijna de vernieling in geholpen
Dat is een hele verandering met hoe Ahold er een aantal jaren geleden bijstond. Het bedrijf dreigde ten onder gegaan door het wanbeleid van megalomane managers. Het concern heeft deze periode, waarin veel bedrijven last hadden van graaierige en incompetente managers, ternauwernood overleefd, net als bijvoorbeeld KPN maar in tegenstelling tot Fortis en ABN Amro, die door hun managers echt de vernieling in zijn geholpen. Verder stonden de winkels van Albert Heijn, de belangrijkste keten binnen het concern, als duur te boek, en dat imago leek het bedrijf niet meer kwijt te kunnen raken.

Geen dure winkel meer
Het image van dure winkel is inmiddels wel afgeschud en klanten lijken de verzorgde inrichting van de winkels en de kwaliteit van de producten wel te kunnen waarderen. Het is dan ook onwaarschijnlijk dat de opmars van Jumbo, dat recentelijk Super de Boer overnam, een bedreiging vormt voor Ahold. De meeste klanten zullen er niet over peinzen ook maar één voet te zetten in deze en andere veredelde voedselbanken. Verhalen in de media als zouden mensen met wat meer geld massaal hun toevlucht nemen tot deze winkels zijn waarschijnlijk vooral gebaseerd op die ene mevrouw of meneer die de journalist in één van deze winkels tegen het lijf liep.

Kinderkleding en boeken
Blijft de vraag hoe het verder moet. Ahold zet in op non-food. Het bedrijf wil behalve voedsel ook steeds andere producten in de schappen van de grote winkels gaan leggen, zoals kinderkleren, speelgoed en boeken. Zou de consument ervoor voelen? Het kan goed zijn, als het tenminste producten zijn die hij nu in een andere winkel haalt en waar hij niet te lang bij stil hoeft te staan (geen mobiele telefoons dus). Verder wil Ahold aan innovatie gaan doen, waarvoor de I-phone maar weer eens van stal wordt gehaald. Een nieuwe versie van de applicatie Appie voor deze telefoon moet mensen de weg in de winkels gaan wijzen.

Jurgen Sweegers
Kenniscentrum Geldengroen.net

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn