Douwe Egberts verliest koffieautomatenoorlog van Max Havelaar

29 maart 2010 - Douwe Egberts heeft een rechtszaak die het had aangespannen tegen enkele gemeenten en Max Havelaar verloren. Het bedrijf vond dat de twee gemeenten, Alkmaar en Den Helder, in een aanbesteding niet mogen eisen dat de koffie en thee die ze schenken voorzien zijn van een Fair Trade keurmer. Douwe Egberts wordt hierdoor uitgesloten want die voert een ander keurmerk: Utz Certified. In Nederland heeft alleen Max Havelaar een keurmerk dat voldoet aan de normen van de fair trade organisatie FLO.

De oren gewassen
Douwe Egberts kreeg echter finaal ongelijk van de rechter. Volgens de rechter staat het alle bedrijven vrij om te proberen aan de normen van FLO te voldoen en wordt de aanbesteding hierdoor niet sprecifiek toegeschreven naar Max Havelaar. De normen van FLO houden onder meer in dat de boer die de koffiebonen of de theebladeren teelt een miniumprijs wordt gegarandeerd, een opslag bovenop de wereldhandelsprijs krijgt en van te voren betaald kan worden om investeringen te betalen.

Interne bedrijfsvoering
Douwe Egberts had ook betoogd dat gemeenten deze eisen niet mogen stellen omdat ze betrekking hebben op de interne bedrijfsvoering van de leveranciers en niet op het product of het productieproces zelf. Maar ook hier was de rechter het niet mee eens. Het stellen van de FLO-eisen zegt volgens de rechter echter alleen maar iets over het ambitieniveau van de gemeenten en dat mag best hoog zijn. Wat daarbij meespeelt is dat de Europese Commissie deze normen expliciet heeft onderschreven. Ook mag het de kring van gegadigden beperken. Maar, trouwens, er zijn voldoende leveranciers in Nederland die het Max Havelaar keurmerk voeren: een stuk of vijftien, zo betoogden de verdedigende partijen.

Wel een FLO-certificaat
Gemeenten moeten bedrijven wel de gelegenheid geven om aan te tonen dat hun keurmerk gelijkwaardig is aan dat van Fair Trade. Douwe Egberts had dat geprobeerd. Het kwam aanzetten met allerlei onderzoeken maar die bleken of niet alleen betrekking te hebben op Utz Certified, het keurmerk dat het bedrijf voert, of ze waren met medewerking van Utz Cerified tot stand gekomen. Geen kans dus. Opvallend was trouwens dat moederbedrijf Sara Lee van Douwe Egberts wel een FLO-certificaat heeft. Misschien wordt het tijd voor DE om ook dat keurmerk te gaan voeren.

Jurgen Sweegers
Kenniscentrum Geldengroen.net

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn