Postbezorging in gevaar nu TNT postdivisie gaat verkopen

11 april 2010 - De kwaliteit van de Nederlandse postbezorging is in gevaar nu TNT besloten heeft om de Nederlandse postdivisie te verkopen. De kans is groot dat die divisie (de vroegere PTT) in handen komt van private fondsen die er maar één doel mee zullen hebben: zoveel mogelijk winst eruit slepen als mogelijk is. Het bedrijf zal volgestopt worden met schulden, door hoge rentelasten zal het bedrijf rode cijfers gaan schrijven en als dan in de toekomst de rente stijgt en tegelijkertijd de markt voor de postbezorging verder verslechtert zal het bedrijf omvallen. Tot het zover is zullen er echter nog heel wat pakketjes, rekeningen en kaarten verkeerd bezorgd worden, tot grote frustratie van u en ik.

Asociale aandeelhouders
Het bestuur van TNT wil eigenlijk niet van de postdivisie af, maar voelt zich gedwongen tot de stap door activistische aandeelhouders. Die blijven maar zeuren om opsplitsing van het bedrijf, zoals alleen aandeelhouders die alleen maar aan kortetermijnwinsten denken dat kunnen.Tot nog toe was TNT nog redelijk goed in staat om de activistische aandeelhouders op afstand te houden omdat het een structuurvennootschap is. Maar ook daar willen die aandeelhouders nu een einde aan maken. Aandeelhouders denken dat het resterende deel van het bedrijf, TNT Express (dat zich toelegt op het wereldwijd versturen van pakjes), veel meer waard wordt zonder de ballast van het Nederlandse postbedrijf. Mogelijk is dat zo, maar er is ook nog zoiets als het publieke belang van een goede postbezorging in Nederland en daar laten die aandeelhouders zich natuurlijk niets gelegen aan liggen.

Passivistische overheid
Het Parlement en de regering moeten zich daar echter wel druk om maken. De SP trekt zich het lot van TNT Post aan. De partij wil dat de regering het postbedrijf overneemt, zo zei Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen dit weekeinde. Dit is een mogelijkheid maar het zal de Nederlandse belastingbetaler veel geld kosten. Want de aandeelhouders zullen de hoofdprijs willen en die zullen ze waarschijnlijk ook krijgen. Want de dommige Nederlandse overheid laat zich meestal in de luren leggen door dat soort slimme vossen. Een betere oplossing is dat de regering TNT simpelweg verbiedt om de postdivisie te verkopen. Maar dat vergt een regering die hard ingrijpt op een manier die 'au' doet voor bepaalde partijen met geld en macht en dat is iets waar een Nederlandse regering eigenlijk nauwelijks meer toe in staat is.

Jurgen Sweegers

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn