Branche-organisaties houden zich op de vlakte over splitsingsbommetje

23 juni 2010 - Branche-organisaties spreken zich niet heel nadrukkelijk uit over het bommetje dat de rechtelijke macht gisteren in de sector liet afgaan. Zowel Netbeheer Nederland als VME vertegenwoordigen leden die deels blij en deels ongelukkig zullen zijn met de uitspraak. De VME is altijd voorstander geweest van de splitsing, maar vertegenwoordigt sinds de overname door RWE nu ook Essent, één van de bedrijven die het proces hadden aangespannen. De VME is echter nog steeds voorstander van de splitsing, zo zegt voorzitter André Jurjus tegen Energieenwater.net

Nog steeds voorstander
Splitsing is "uiteindelijk het ‘beste slot op de deur’ om te zorgen dat er aan de netwerk-kant geen toetredingsbarrières zijn voor partijen die de markt op willen. En dat is essentieel voor een gezonde concurrentie op de markt", zo zegt Jurjus. De vraag is volgens hem of je het netbeheer veilig stelt door middel van toezicht en handhaving of dat je kiest voor "een ordening die dat verzekert, en dat alles tegen de achtergrond van een steeds internationalere sector?"

Splitsing dus!
De rechters stellen dat het veiligstellen van de netten via toezicht kan, maar de VME is van mening "dat ordening via splitsing hier tot de beste resultaten leidt". Jurjus maakt een vergelijking met de bankencrisis. "Net als de energienetwerken vertegenwoordigen de systeembanken een groot publiek belang. Grote financiële risico’s, onzichtbaar voor toezichthouders, hebben tot enorme kosten geleid die nu door de burger betaald moeten gaan worden. En wat is nu het idee: misschien moet er een scheiding komen tussen systeembank en ‘merchant bank’… splitsing dus!”

Onderhuidse teleurstelling
Netbeheer Nederland "volgt het traject met belangstelling", zo zegt woordvoerder Sjoerd Marbus. De meeste afgesplitste netbeheerders zullen blij zijn met de situatie zoals die nu is maar Energiened vertegenwoordigt ook de netbeheerders van Eneco (Stedin) en Delta. Die zullen waarschijnlijk ook erg hebben uitgekeken naar onafhankelijkheid, maar dat mogen ze nu niet zeggen van hun moederbedrijven. VME vertegenwoordigt de energiebedrijven RWE, Eon, Electrabel en Oxxio, alle vier bedrijven die geen netwerkbedrijf in Nederland hadden en die dus belang hadden bij de splitsing.

Kenniscentrum Geldengroen.net
Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn