Eneco stopt met warmtelevering in Delftse wijk Voorhof, Woningbouwverenigingen woest op Eneco

9 september 2016 - Eneco stopt met de levering van stadsverwarming in de Delftse wijk Voorhof. Het bedrijf heeft dit de gebouweigenaren laten weten. Die gebouweigenaren zijn zowel woningbouwverenigingen als particuliere eigenaren. De warmtevoorziening van zo'n 1.100 huishoudens is in gevaar. De problemen zijn groter. Want Eneco wil mogelijk van alle stadsverwarming af.

Niet blij
Voorhof is een grote na-oorlogse wijk in het zuiden van Delft, die voor een groot deel uit flats bestaat. Eneco wil voor de volgende winter de levering stopgezet hebben. Woningbouwverenigingen zijn woest op Eneco. Zij moeten nu in allerijl een oplossing voor het probleem bedenken. Ook de medewerkers van Eneco zelf zijn niet blij. Zij werken met de grootste tegenzin mee aan de plannen van de directie, zo vertellen ze.

Onrust
Eerder al werd bekend dat Eneco stopt met de installatie van CV-ketels en het beheer er van. De installatiebedrijven worden ontmanteld. Honderden medewerkers van Eneco verliezen hun baan. Het is daardoor al erg onrustig bij het bedrijf. En Eneco gaat ook de handen aftrekken van collectieve installaties in flatgebouwen en appartementencomplexen, de zogenaamde blokverwarming. De eerste stap hierin is dat de woningbouwverenigingen verantwoordelijk worden voor de afnemers. Eneco beperkt zich dan tot de installaties. De volgende stap is dat afscheid genomen wordt van de installaties.

Gevaar
En daarna volgen de stadsverwarmingsprojecten. Het verschil met blokverwarming is dat het hier de verwarming van hele wijken betreft. De impact is dus des te groter. Formeel heeft het bedrijf het recht te stoppen omdat de contracten, die een geldigheid van 30 jaar hadden, zijn verlopen. Maar toch is het de vraag waar het energiebedrijf het onfatsoen vandaan haalt om zomaar te stoppen met levering. Terwijl het bedrijf dus in handen is van gemeenten in de regio Zuid-Holland en  Utrecht, waaronder Delft.
Het schijnt dat Eneco zich wil concentreren op kernactiviteiten en dat het leveren van warmte onvoldoende oplevert. Daarmee loopt de warmtevoorziening van zo'n 129.000 woningen gevaar, want zoveel huizen zijn afhankelijk van de warmte van Eneco.

Splitsing
Dat afscheid heeft ook te maken met de komende splitsing van het energiebedrijf. Eneco wordt gesplitst in een netwerkbedrijf en een commercieel bedrijf. Eneco-voorman Jeroen de Haas gaat naar alle waarschijnlijkheid naar het commerciële bedrijf. Hij wil zich daar concentreren op duurzaamheid en zal van alle niet-duurzame activiteiten afscheid willen nemen. Zo heeft directeur Hans Valk 100 miljoen euro meegekregen om innovatieve start-ups te financieren. Lekker veel geld smijten naar alles wat jong en hip is, terwijl de stadswarmte-klanten in de kou staan. Letterlijk, als er voor begin volgende winter geen oplossing komt.

Flats in Voorhof, de Bijlmermeer van Delft

 

Hard gelach
Vooral voor particuliere eigenaren van appartementen in Voorhof is de zet van Eneco natuurlijk een hard gelag. Je zult als huiseigenaar maar te horen krijgen dat je vanaf volgend jaar geen warmte meer hebt in je huis.
In principe moeten de particuliere huiseigenaren zelf een oplossing bedenken en dat zal handen vol met geld kosten. Wat als ze dat geld niet hebben? De meest voor de hand liggen gedachte is het ophangen van CV-ketels maar dit is lastig omdat daarvoor vereist is dat er rookafvoerkanalen zijn. Maar die inbouwen in een appartementencomplex (flat) is zo goed als onmogelijk. Mogelijk dat de woningbouwverenigingen het probleem niet alleen voor hun eigen huurders maar ook voor de particuliere eigenaren willen oplossen.

 

 

NB: De gemeente Delft wil ondanks herhaalde verzoeken niet reageren op het nieuws. De gemeente wist niets van het voornemen van Eneco en is ook niet uitgenodigd voor de vergadering die woensdag wordt gehouden. De gemeente heeft Eneco verzocht om informatie te geven.

Jurgen Sweegers
Kenniscentrum Geldengroen.net
Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn