Energiebelasting stijgt flink, in vergelijkingen worden veelal de lagere tarieven over 2018 gepresenteerd

10 december 2018 - De energiebelasting stijgt flink komend jaar. Een huishouden met een vrij normaal verbruik zal in plaats van 473 euro dit jaar zo'n 617 euro komend jaar kwijt zijn. Dat is een stijging van 30%.

Portemonnee
Ik vond het moeilijk om de juiste tarieven op internet te vinden, netjes op een rij. Daarom hieronder een overzicht.
De Opslag duurzame energie voor gas (bedoeld om de verduurzaming van de energie-opwekking te betalen) stijgt met maar liefst 84%, die voor stroom met 43%. Maar omdat de bedragen nog laag zijn heeft dat niet zo veel effect op de rekening. De grootste aanslag op de portemonnee komt van de energiebelasting op gas. Die stijgt met zo'n 3,5 cent per kubieke meter, waardoor mensen daar bijna 50 euro per jaar meer aan kwijt zijn. De belasting op stroom daalt overigens. En daarnaast daalt de teruggave van de energiebelasting.
In de afgelopen jaren kregen mensen een vast bedrag van zo'n 377 euro terug (als compensatie voor het betalen van tarieven per kubieke meter of kWh), volgend jaar is dat nog maar 311 euro.

Energiebelasting 2019, tarieven en bedragen
  Tarieven in centen per m3 en kWh*   Energiebelasting in euro's **  
  2018 2019 stijging in % 2018 2019 Stijging in %
Energiebelasting gas 31,46 35,47 13 378 426 13
Opslag duurzame energie gas 3,45 6,34 84 41 76 84
Totale belasting gas 34,91 41,81 20 419 502 20
             
Energiebelasting elektriciteit 12,65 11,93 -6 380 358 -6
Opslag duurzame energie 1,60 2,29 43 48 69 43
Totale belasting elektriciteit 14,25 14,36 0 428 427 0
             
Totaal gas en elektriciteit       846 928 10
Vermindering       373 311  
Totale energiebelasting       473 617 30

*Inclusief BTW
** Voor een huishouden met een gebruik van 1200 kubieke meter gas en 3000 kWh aan elektriciteit

Marketingnieuws
De tarieven en de bedragen in de tabel hieronder zijn de bedragen inclusief BTW, want over energiebelasting moet ook BTW worden betaald. Wat vrij absurd is: belasting over belasting.
Op internet kom je vaak de bedragen zonder BTW tegen, bijvoorbeeld op de site van de Belastingdienst (die over 2018 dan). Dat er over deze energiebelasting ook nog BTW moet worden betaald is wordt dan niet vermeld. Het is de tijd van marketingnieuws: iedere organisatie presenteert het eigen nieuws op zodanige wijze dat de organisatie er zo voordelig mogelijk uitspringt. Helaas doen ook organisaties als de Consumentenbond en de Vereniging Eigen Huis daaraan mee.

Valse voorstelling
Organisaties als de Consumentenbond en de Vereniging Eigen Huis zijn driftig aan het adverteren om mensen over te laten stappen naar een andere energieleverancier via de eigen site. Ze verdienen daar miljoenen aan. Mensen kunnen uitrekenen wat de energiekosten zullen zijn als ze een contract afsluiten bij een energiemaatschappij die door hen is uitgekozen. Daarbij worden de belastingtarieven voor 2018 gebruikt, wat vreemd is zo aan het einde van het jaar. Want mensen gaan binnenkort de belastingtarieven voor 2019 betalen. De energiekosten voor volgend jaar lijken zo een stuk lager te zijn dan ze in werkelijkheid zullen zijn. En mensen die overstappen zullen bedrogen uitkomen.

De reactie van de Consumentenbond op een opmerking van mij hierover is dat de tarieven nog niet bekend zijn.. In zekere zin is dat waar: de tarieven moeten nog door de Eerste Kamer worden goedgekeurd. Maar de tarieven zoals ze door de Tweede Kamer zijn goedgekeurd zouden kunnen worden gebruikt.

Kale tarieven
Overigens zal de energierekening nog veel meer stijgen dan alleen deze 30% die het gevolg is van de exploderende energiebelasting. Want de kale tarieven voor gas en stroom zelf (de leveringstarieven) zullen ook omhoog gaan. Met name de prijs van gas is aan het stijgen. Die gaat zelf zo'n 5 cent per kubieke meter omhoog (60 euro per jaar). En let ook op de vaste kosten die energiebedrijven in rekening brengen! Mensen die via de VEH zijn overgestapt naar NL Energie (NLE) betalen het eerste jaar geen vaste kosten en krijgen zelfs een bedrag terug. Maar het tweede jaar bedragen die ineens 85 euro. En bijvoorbeeld Pure Energie verhoogde de vaste tarieven stiekem nadat ik naar dit bedrijf was overgestapt.

Spammers
NLE getroost zich veel moeite om mensen die zijn overgestapt via de VEH, zoals ik, na een jaar in een duur driejarig of vijfjarig contract te rommelen. Ze krijgen het ene mailtje na het andere en ze worden talloze keren gebeld, al ver voordat het eerste jaar verlopen is. Ik heb sinds september zo'n 8 mailtjes gehad en ben zo'n vier keer, op onwelgevallige tijden natuurlijk, gebeld. De laatste keer heb ik de verbinding maar gewoon verbroken. En de mailtjes zijn zodanig dat je maar een paar keer hoeft te klikken of je hebt het 'superscherpe verlengingsaanbod' geaccepteerd. Overigens bestookt ook de Consumentenbond me ook met mailtjes, nadat ik mijn interesse voor hun energiecontract had laten blijken.

 

Jurgen Sweegers

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn