Eneco neemt delen van failliet Econcern over

15-6-2009 - Een deel van de activiteiten van het duurzame energiebedrijf Econcern, dat vrijdag failliet werd verklaard, wordt overgenomen door het Rotterdamse energiebedrijf Eneco. Het gaat in ieder geval om de dochterbedrijven Ecofys en Evelop en om activiteiten op het gebied van biomassa. Eneco en de bewindvoerders van Econcern zijn nog in gesprek over de verkoop van een andere dochter: Ecostream. Daarvoor moet echter overeenstemming met buitenlandse bewindvoerders worden bereikt, dus dat kan nog even duren. Dit heeft Econcern, of wat daar van over is, vandaag bekend gemaakt.

Van stoffig naar sexy onderwerp
Econcern is één van de voorlopers in Nederland op duurzame energiegebied geweest. Het haalde duurzame energie uit de stoffige hoek van wereldverbeteraars en maakte het een sexy onderwerp wat niet alleen goed voor de planeet maar ook goed voor de portemonnee zou zijn. Het bedrijf uit Utrecht groeide stormachtig. Die stormachtige groei is het bedrijf echter ook noodlottig geworden. Die was namelijk voornamelijk gefinancierd met schulden. Banken, voorzichtiger geworden door de malaise op de financiële markten, waren begin dit jaar niet meer bereid die te herfinancieren.

Octopus met veel dochterbedrijven
Econcern had dit jaar 1200 mensen in dienst en een groot aantal dochterbedrijven. Ecofys is het adviesbedrijf, Ecostream houdt zich bezig met de installatie van zonnepanelen en Evelop is een projectontwikkelaar. Dan is er nog Ecoventures, die innovatieve producten naar de markt bracht. Het elektronicabedrijf Betronics uit Amsterdam, ook een volle dochter van Econcern, zou buiten het faillissement van Econcern vallen. Het is vlak daarvoor op afstand gezet en heeft zelf surseance van betaling aangevraagd. Dit zou ook gelden voor Onecarbon, dat projecten opzet in arme landen die CO2-rechten opleveren, en windmolenbouwer Darwind.

Veiling meteen gestart
Meteen na de faillissementsaanvraag hebben de curatoren, Louis Deterink en Willem Jan van Andel, een zogenaamde controlled auction opgestart. Dat deden ze in samenwerking met ING Corperate finance. Partijen die interesse hadden konden biedingen doen. Daar zat dus onder meer het bod van Eneco tussen. Al langer was bekend dat Eneco interesse had voor delen van Econcern, dat op 22 mei surseance van betaling aanvroeg. Eneco voert sinds het aantreden van de nieuwe topman Jeroen de Haas een strategie waarin duurzame energie een belangrijke plaats inneemt.Ook andere ingenieursbureaus als Arcadis, Grontmij, Royal Haskoning en DHV, die steeds meer naar de energiewereld aan het loeren zijn, zouden echter interesse hebben. Zij hebben die interesse echter niet hardop kenbaar gemaakt.

Oud-bestuursleden geweerd
Maar de curatoren zijn nog in gesprek met andere partijen voor de overname van andere delen van het bedrijf. Dus misschien zit daar één van deze ingenieursbureaus wel tussen. Het schijnt dat een consortium met de investeringsmaatschappij Typhoon Ventures, die in handen is van de twee ex-bestuurders Dirk Berkhout en Dennis lange, geweerd is van de veiling. Dit meldde het Financieele Dagblad vorige week. Deze bestuurders verlieten begin dit jaar het bedrijf. Mogelijk dat de curatoren hun handen vrij willen houden om na een bankroet eventueel onderzoek naar de rol van de twee in het faillissement te kunnen doen. Mogelijk zijn zij te risicovolle projecten gestart.

De Haas is blij
Niet bekend is hoeveel Eneco betaalt voor de onderdelen. Wel heeft het bedrijf bekend gemaakt dat het ongeveer 400 mensen zal overnemen. Bestuursvoorzitter Jeroen de Haas van Eneco is enthousiast over de overname, zo laat Eneco weten.“We praten al ruim twee jaar met elkaar, vanuit dezelfde duurzame ambitie. Ik zie het als een bundeling van duurzame kracht van beide bedrijven”, aldus De Haas. Eneco nam eerder een belang in de groene stroomproducent Greenchoice.

Copyright © Geldengroen.net

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn